Blogga

Vad ar det som hander i Palestina?

Vad är det som händer i Palestina?

Förhållandet mellan Israel och palestinierna anses vara en av världens svåraste konflikter. Under våren 2021 blossade konflikten upp igen – med våldsamma sammanstötningar i Jerusalem mellan polis och palestinska demonstranter, missilangrepp från Hamas och flygbombning av Gazaremsan.

Varför är det krig i Israel?

När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna (som en del av panarabismen som rådde under den tiden). Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna.

Vad händer i Israel Palestina konflikten?

Konflikten är först och främst en territorial konflikt mellan de israeliska och palestinska folken. Sionisterna strävade efter att skapa ett nationellt hem för det judiska folket i det område som utgör dagens Israel och Palestina. Detta anspråk på området mötte starkt motstånd från den arabiska nationalismen.

Vad har hänt i Israel?

Terrorstämplade Hamas hotar med att utföra attacker mot israeliskt område och förverkligar senare hoten. Under måndagskvällen avfyras raketer från Gaza mot Jerusalem och israeliska områden. Israelisk militär svarar med att attackera mål i Gaza.

Nuläget: Sammandrabbningar med dödlig utgång sker regelbundet mellan den israeliska militären och palestinier. De senaste åren har det framför allt skett vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan. Då och då avfyrar radikala grupper i Gaza raketer mot södra Israel vilket besvaras med israeliska flyganfall.

Var är Palestina?

Palestina består av Gazaremsan, som ligger vid Medelhavets gräns mot Egypten, och Västbanken som ligger mellan Israel och Jordanien. Gazaremsan är i huvudsak en kustslätt. Området är torrt, och sand täcker stora delar av slättlandskapet.

Vad gör PLO?

PLO menar att den israeliska bosättarpolitiken och mur på Västbanken hindrar en tvåstatslösning på konflikten genom att göra det omöjligt att skilja de ockuperade områdena från Israel. Rörelsen har en stark rival i islamistiska Hamas.

Hur många kristna finns det i Israel?

Ungefär 2,1 % av Israels befolkning är kristna. 81% av dessa är araber. Enligt Israels statistiska centralbyrå bor det idag 142 000 kristna i landet, och de beräknar att denna siffra kommer att öka till 154 000 år 2010 och 174 000 år 2020.

Är det Israel eller Palestina?

Israel, eller Palestina, är ett mycket litet land. Det har en yta som motsvarar ungefär Småland. I detta lilla land finns det två folk, judiska israeler och arabiska palestinier, som båda anser sig ha rätt till landet.

Hur många procent är kristna i Palestina?

Av en totalbefolkning på 5 miljoner är 95 % muslimer och 4 % kristna. Enligt UD:s delstudie om Mellanöstern tillhör 81 000 den grekisk-ortodoxa församlingen, 35 000 romerska katoliker, 22 000 melkiter, drygt 4 000 protestanter, 3 500 armenisk-ortodoxa, 2 000 syrisk-ortodoxa och 1 000 koptisk-ortodoxa.

Share this post