Frågor

Vilka fordelar finns det med att skriva ett samboavtal?

Vilka fördelar finns det med att skriva ett samboavtal?

Med ett samboavtal vet du vad som händer vid en separation och du skyddar dina tillgångar. Det finns några saker som inte omfattas av sambolagen, exempelvis båt och bil. Med ett samboavtal vet du vad som händer vid en separation och du skyddar dina tillgångar.

Vad är syftet med samboavtal?

Varför behöver man ett samboavtal? Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning. Låt säga att du har sålt din tidigare bostad och lagt pengarna på en gemensam bostad med din sambo, medan hen inte har betalat någonting för bostaden.

När bör man skriva samboavtal?

Om en av samborna inför eller under samboförhållandet – med egna pengar eller eget lån – har köpt en bostad eller bohag som samborna gemensamt ska bo i eller använda, kan det vara bra för den sambon att ha ett samboavtal.

Vad ska man tänka på när man skriver samboavtal?

Exempelvis går det i ett samboavtal skriva att den gemensamma bostaden inte ska ingå i bodelningen. Om man har ett avtal där man anger att bostad inte ska ingå vid en bodelning, ingår all samboegendom i bodelning enligt sambolagens regler förutom just bostaden.

Vad stämmer överens i beskrivningen av ett samboförhållande?

Samboförhållande eller samboskap är i lagens mening en form av samlevnad där ett ogift par ”stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll”. Sambo (plural: sambor) är benämningen på den person som någon är sammanboende med.

Kan sambo få halva bostaden?

Parterna i ett samboförhållande har ingen automatisk arvsrätt enligt lag, som däremot makar har. Den efterlevande sambon får behålla hälften av samboegendomen, som delas lika, det vill säga halva bostaden och halva den gemensamma egendomen. Sambor som inte skriver samboavtal omfattas av sambolagens bodelningsregler.

Share this post