Frågor

Vad hander om man tar bort en njure?

Vad händer om man tar bort en njure?

Efter att du donerat en njure kan du leva ett helt normalt liv. Du kan äta, dricka, arbeta, sporta och göra allt som du gjort tidigare. När man givit bort en av sina njurar har man bara halva sin njurfunktion kvar.

Kan man klara sig med bara en njure?

1 januari 2018 väntade 666 personer på en ny njure i Sverige. Det betyder att det finns ett rejält underskott på njurar för transplantation. Att vi kan leva med bara en njure beror på att njurarna har en hög överkapacitet. Inom traditionell kinesisk medicin sägs njurarna härbärgera livsenergi.

Kan vi leva utan njurar?

​Om njurfunktionen avtar kan människan leva helt utan njurar med hjälp av dialys och medicinering. Dialys, dvs. behandling med en konstgjord njure, avlägsnar slaggprodukter och vätska som ansamlas i kroppen vid svår njursvikt och återställer surhetsgraden i blodet.

Vad kostar en njurtransplantation?

I stället ska åtta stycken utomlänspatienter få nya njurar på universitetssjukhuset. Syftet med manövern är att förbättra sjukhusets finanser. Varje transplantation kostar en kvarts miljon kronor, något som patientens hemlandsting betalar.

Hur fort växer en tumör i njuren?

Det börjar i någon av kroppens celler. Vid njurcancer är det oftast en körtelcell i en njurkanal som har börjat dela sig och efter en tid, kanske flera år, utvecklas en tumör. Varje år drabbas cirka 1 000 personer i Sverige av njurcancer. Många botas, de som inte botas kan leva flera år med sin sjukdom.

Hur lång tid tar en titthålsoperation?

Vanligen är operationen kortare än en timme. Har man planerat för en titthålsoperation finns alltid risken att man under själva operationen behöver byta operations- metod och lägga ett snitt på magen istället.

Kan man leva utan en njure?

Hur länge kan man leva med en ny njure?

Patienter som transplanteras med levande givare har 50 % chans att fungera 20 år, jämfört med patienter som får en njure från avliden givare där 50 % av njurarna fungerar i cirka 12 år.

Share this post