Rekommendationer

Maste jag registrera mig som arbetsgivare?

Måste jag registrera mig som arbetsgivare?

När du för första gången anställer någon ska du registreras som arbetsgivare. Du behöver vara arbetsgivare om du ska betala ut ersättning för arbete till en betalningsmottagare som inte är godkänd för F-skatt. Det innebär att du kan vara arbetsgivare för både anställda, uppdragstagare och näringsidkare.

När ska man registrera filial?

Hur vet jag om jag måste registrera en filial? Huvudregeln är att om ett utländskt företag bedriver näringsverksamhet i Sverige och inte gör det genom ett dotterföretag eller en agentur ska du registrera en filial. Om du är osäker kan du skriva till oss och beskriva verksamheten.

När räknas man som arbetsgivare?

Fysisk eller juridisk person som antingen har ingått anställningsavtal med arbetstagaren eller tillgodogjort sig dennes arbetsprestation. I rättslig mening är normalt den som betalar ut lön arbetsgivare.

Varför starta filial?

Det utländska företaget beslutar sig för att inleda verksamhet i Sverige genom filial och registrerar den. Om ett utländskt företag ska bedriva näringsverksamhet i Sverige så kan det ske genom filial.

Vad är Arbetsgivarregistrering?

Som arbetsgivare behöver du lämna uppgifter och betala skatter för både dig och dina anställda. Här hittar du information om vilka skyldigheter du har samt hur och när du ska redovisa olika uppgifter till Skatteverket.

Vad är Skattesedeln se?

På Mina sidor kan du se din A-skattsedel (beslut om preliminär A-skatt) samt skriva ut den. På A-skattsedeln framgår det vilken skattetabell som din arbetsgivare utgår från när skatt ska dras från din lön.

Vem är arbetsgivare i ett aktiebolag?

Även i ett aktiebolag där det inte finns några anställda kan bola- get vara arbetsgivare. Om arbetet utförs av en eller flera aktie- ägare likställs de med arbetstagare enligt arbetsmiljölagen. Detta gäller vare sig de är styrelseledamöter eller inte. Bolaget blir där- med deras arbetsgivare.

Share this post