Populära

Hur man gor ett kretskort?

Hur man gör ett kretskort?

Tillverka egna kretskort. Att tillverka kretskort är definitivt något man kan göra själv. Det man behöver är fotokänslig lack, en UV-lampa och en utskrift av kretskortsmönstret på en overheadfilm. Ibland så kan man köpa kretskortsmönster på overheadfilm helt klara.

Vad består kretskort av?

Kretskorten kallas idag mera allmänt för ett mönsterkort. Förut så var de tillverkade i bakelit men idag så använder man främst laminat som är gjort av glasfiberepoxi. Ledningarna som man kan se som går i ett kretskort är nästan alltid tillverkat av koppar.

Mönsterkort har tidigare tillverkats av bakelit men numera används oftast laminat av glasfiberepoxi. Fenolplast/papper används mest till konsumentprodukter och glasfiberepoxi mest till professionell elektronik men även i mobiltelefoner, dataprodukter mm. Det ledande mönstret är i stort sett alltid av koppar.

Vad gör ett kretskort?

Ett kretskort är en bricka i ett isolerande material som inte leder elektricitet. På kortet sätter man elektriska komponenter – små processorer, sensorer, resistorer med mera. Komponenterna binds sen samman med elektriska ledare som för ström mellan dem.

Vad ska man tänka på vid placering av komponenter på ett kretskort?

Om man redan vid placering av komponenter i utvecklingsskedet planerar för detta innebär det att man kan få ett lackat eller ingjutet kretskort till en lägre kostnad och med bra kvalitet. Man bör undvika keramiska ytmonterade komponenter nära brytnabbar och V-cut.

Vad är IPC standard?

IPC är en USA-baserad branschorganisation som tillsammans med frivilliga representanter från industrin tar fram världens mest använda kvalitetsstandarder för elektronikproduktion. IPC-standarder är utvecklade kontinuerligt och nya revisioner av de vanligaste standarderna ges ut vanligtvis var 3:e eller 4:e år.

Vart används kretskort?

Tryckta kretskort används i de flesta elektroniska produkter förutom de allra enklaste. Alternativ till ett kretskort inkluderar ett wire wrap eller en punkt-till-punkt-konstruktion. Kretskort kräver en formgivning för att lägga ut kretsen men tillverkning och montering kan automatiseras.

Vilket verktyg använder om du ska löda bort en komponent?

Kontrollera lödningarna och ta eventuellt bort överflödigt tenn. Rester av flussmedel kan tas bort med exempelvis isopropanol.

Vad är det för egenskaper hos lysdioden som gör att den ibland är att föredra framför en glödlampa?

Lysdioder avger upp till sex gånger mer ljus per watt än glödlampor. De är betydligt mindre, de varar mycket längre, de blir inte lika varma och är mycket mer robusta.

Vilka komponenter kan åstadkomma förstärkning?

Förstärkning. Den starkare strömmen som flyter genom kollektorn följer variationerna hos den svagare strömmen som flyter genom basen. Båda strömmarna flyter genom emittern. Ibland används liknelser med rinnande vatten för att förklara hur elektrisk ström beter sig.

Share this post