Allmänning

Vilket ar det officiella spraket i Riga?

Vilket är det officiella språket i Riga?

Svensk tid + 1 timme. Språk: Lettiska är det officiella språket men det finns också flera minoritetsspråk förekommer. Bland de största är ryska, vitryska, ukrainska och polska.

Vilka är de tre länder som ligger i Baltikum?

Allt fler människor besöker Baltikum med huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius. Här presenteras grannländerna Estland, Lettland och Litauen, med tonvikten lagd på…

Vilka djur finns i Lettland?

Lettland. Djurlivet är rikt, vilket beror på att skogs- och jordbruk har bedrivits skonsamt under en stor del av 1900-talet. Trots att landets är så litet finns det gott om lo, varg, utter och bäver samt stora stammar av kronhjort, rådjur, älg och vildsvin. Stammen av brunbjörn är mycket liten.

Hur många ryssar finns i Lettland?

Estland: 1,3 miljoner invånare, varav ryskspråkiga 30 procent. Lettland: 2 miljoner invånare, varav 34 procent ryskspråkiga.

Är Polen Baltikum?

Geografi. Baltikum ligger mellan Ryssland, Belarus och Polen. Det har sjögräns mot Finland och Sverige. Området präglas i väster och norr av den långa östersjökusten.

Vilket land är minst i Baltikum?

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv.

Vad är Ursprungsfolk i olika länder?

Ursprungsfolk i olika världsdelar 1 Västra/Nordvästra Afrika 8 miljoner 2 Östra/Nordöstra Afrika 6 miljoner 3 Kongo/Centralafrika 250 000 4 Södra Afrika 100 000

Vad är Ursprungsfolk i Sverige?

Ursprungsfolk i Sverige. Samerna är ett av Sverige erkänt ursprungsfolk eller urfolk. Detta beslutades första gången enligt regeringens proposition 1976/77:80, där det sades att ”Samerna utgör en ursprunglig befolkning, som i Sverige är lika gammal som eller äldre än landets majoritetsbefolkning.”.

Vilka städer finns i Lettland?

Sedan 2009 har Lettland 9 republikanstäder. Dessa städer är Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Riga, Valmiera och Ventspils. Förutom dessa större städer finns också 110 mindre kommuner. Det finns fyra historiska regioner i Lettland: Kurland, Lettgallen, Vidzeme och Semgallen.

När blev Lettland självständigt från Sovjet?

1918 utropade sig Estland, Lettland och Litauen som självständiga stater. behåller sin suveränitet även sedan den ockuperats. något som dock inte noterades i Sverige. den påtvingade ofriheten och förtrycket.

Vilka bor i Lettland?

Befolkningen uppgår till 2 067 887 (2011); av dessa är 62,1% letter, 26,9% ryssar, 3,3% vitryssar, 2,2% ukrainare, 2,2% polacker, 1,2% litauer och 2,1% övriga (bland annat ester, tyskar och en liten grupp liver).

Hur bor man i Lettland?

Du har nära hem till Sverige, de flesta pratar engelska i landet och att bo där är ofta billigare än i Sverige. Med ett bra handels- och affärsavtal mellan länderna är svenskar ofta en uppskattad arbetskraft i Lettland.

Share this post