Frågor

Vilket ar ar det i Kurdistan?

Vilket år är det i Kurdistan?

Idag använder kurderna den kejserliga kalendern, användes officiellt i Kurdistan regionen. År 2021 sammanfaller med år 2721 och 21 mars infaller det kurdiska nyåret Newroz enligt Kurdistans kejserliga kalender. Hos de kurdiska zoroastrierna så är det år 3759.

Hur ser det ut i Kurdistan?

Det sammanhängande geografiska området i Mellanöstern som bebos av kurder utgör en yta på 500000 kvadratkilometer. Det omfattar norra och nordöstra Irak, nordvästra Iran, sydöstra Turkiet samt nordligaste Syrien. Området har sedan lång tid gått under benämningen Kurdistan (kurdernas land).

Vad har PKK gjort?

PKK satte som sitt mål att upprätta en kommunistisk stat i de av kurder bebodda områdena i Turkiet, Irak, Iran och Syrien. I augusti 1984 inledde PKK en rad aktioner i sydöstra Turkiet, vilket blev början till ett inbördeskrig mellan PKK och turkiska staten.

Hur många kurder bor i Sverige?

Till kurder i Sverige räknas personer som är folkbokförda i Sverige och som tillhör den kurdiska folkgruppen. År 2017 befann sig uppskattningsvis cirka 100 000 kurder i Sverige.

Är Kurdistan en stad?

Kurdistans fyra delar kallas på kurdiska för Bakur (norr, Turkiet), Bashur (söder, Irak), Rojhalat (öster, Iran) och Rojava (väster, Syrien). Trots kurdernas mångåriga kamp för en egen nation har Kurdistan aldrig erkänts som en suverän stat.

Har det funnits Kurdistan?

Konflikten om Kurdistan Kurderna är den fjärde största folkgruppen i mellanöstern, men de har aldrig haft sin egen stat. Det geografiska området som kallas Kurdistan är delat mellan Iran, Irak och Turkiet…

Vad har Turkiet gjort mot kurderna?

Atatürks sekulariseringspolitik blev det som tände upprorsgnistan på den religiöst konservativa kurdiska landsbygden. Kurdiska uppror mot den turkiska centralmakten förekom 1925, 1930 och 1937. Redan efter det första upproret förbjöd Atatürk kurderna att tala sitt språk offentligt, såsom i domstolar eller skolor.

Share this post