Populära

Vad ar god maklarsed?

Vad är god mäklarsed?

Mäklaren ansvarar Hen ska alltid följa god fastighetsmäklarsed. Det betyder framför allt att mäklaren ska vara en opartisk mellanman och ta till vara både säljarens och köparens intressen. Samtidigt ska mäklaren särskilt ta hänsyn till uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Hur skriver man en klausul?

Villkoret ska beskriva fullt ut vad som gäller för parternas rättigheter och skyldigheter. Villkoret ska också alltid innehålla en beskrivning av hur en part ska gå till väga om hen vill begära att köpet återgår. Det ska vara tydligt på vilket sätt begäran ska göras och till vem den ska lämnas.

Vart registreras köpekontrakt vid fastighetsköp?

Vart skickar man köpekontrakt? Ditt köpekontrakt behåller du. Köpebrevet däremot skickar du in till Lantmäteriet när du ska ansöka om lagfart till din nyköpta fastighet.

Får chefen vid ett mäklarkontor förmedla en fastighet på uppdrag av en vid kontoret anställd mäklare?

Får jag som anställd mäklare förmedla en bostad till eller från min chef? Nej, eftersom din chef anses ha ett bestämmande inflytande över dig som anställd mäklare anses också chefen på mäklarkontoret vara närstående till dig som anställd mäklare.

Får mäklare sälja sin egen bostad?

Det kan vara värt att notera att det finns undantag från förbudet mot handel med fastigheter. En mäklare måste självklart få sälja sin privatbostad när ett sådant behov uppstår. Försäljningen får dock aldrig ske inom ramen för den egna mäklarverksamheten.

Varför säljer man med friskrivningsklausul?

En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att du som köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör ofta att köpesumman blir lägre.

Måste banken godkänna föreningen?

För att banken ska kunna använda en lägenhet som säkerhet för ett lån, måste den underrätta bostadsrättsföreningen i ett brev. Först då uppstår ett så kallat borgenärsskydd. I den stunden måste också bostadsrättsföreningen göra en notering i lägenhetsförteckningen.

Kan man lita på säljarens besiktning?

Säljaren kan också göra en besiktning, men det är inget som ska hindra köparen från att göra detsamma. Om endast säljaren låter genomföra en besiktning har inte köparen något avtal med besiktningsmannen och då blir det svårare att reklamera besiktningstjänsten om det visar sig att besiktningsmannen har slarvat.

Vilken dokumentation måste ingå i ett giltigt fastighetsaffär?

Först ett köpekontrakt som innehåller alla de villkor som måste vara skriftliga. Sedan ett köpebrev som ett kvitto på att affären är slutförd. Står det i köpekontraktet att ett köpebrev ska upprättas har köpet gjorts beroende av att köpesumman betalas.

Hur mycket är stämpelskatten?

Du ska betala stämpelskatt även när du tar ut en inteckning i fastigheten. Stämpelskatten är 2 procent på inteckningsbeloppet och beräknas på hela tusentals kronor, avrundat nedåt. Expeditionsavgiften är 375 kronor per inteckning.

Share this post