Är Palestina med i FN?
Den 29 november 2012 antog FN:s generalförsamling, med klar majoritet, en resolution om Palestinas ställning i FN som permanent observatörsstat. Den 30 oktober 2014 blev Sverige den 135:e staten i världen att erkänna Staten Palestina.
Är Sverige med i FN?
FN bildades 1945 och Sverige blev medlem i organisationen året därpå. Sedan dess har ett aktivt engagemang i FN varit en självklar del i svensk utrikespolitik. Sverige är en av de största bidragsgivarna till FN och ett av de få länder som uppfyller FN:s biståndsmål om 0,7 procent av BNI.
Varför stöttar Sverige Palestina?
Sverige blev den 30 oktober det 135:e medlemslandet i FN som erkände en palestinsk stat. Den svenska regeringen vill med sitt erkännande stödja moderata krafter bland palestinierna och göra parterna ”mindre ojämlika” i kommande fredsförhandlingar om en tvåstatslösning för Israel och Palestina.
Vad gör FN i Israel och Palestina konflikten?
FN:s resolution 242 från 1967 är fortfarande rättesnöret för den långvariga konflikten mellan Israel och Palestina. Den föreskriver en tvåstatslösning med fredliga och säkra gränser. FN:s säkerhetsråd har också vid flera tillfällen bekräftat att Jerusalem ska vara delad huvudstad.
Vilka länder är medlemmar i FN?
Antalet medlemsstater är för närvarande 193 stycken (december 2018). De flesta av dessa ingår i en av fem regionala grupper. Årtalet i tabellen nedan anger vilket år landet blev medlem i FN. Sex av länderna saknar fullt erkännande av det internationella samfundet: Armenien, Cypern, Israel, Kina, Nordkorea och Sydkorea.
Är FN inblandade i Israel Palestinakonflikten?
Konflikten uppmärksammades av det nybildade FN i slutet av 1940-talet. FN beslutade 1947 om delningsplanen som innebar att en stat för judarna skulle skapas på delar av landområdet och en stat skulle skapas för palestinierna. Jerusalem skulle vara en stad för bägge folken under internationell kontroll.