Rekommendationer

Vad har Europaparlamentet for uppgifter?

Vad har Europaparlamentet för uppgifter?

Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Vilka representerar Sverige i EU?

Sveriges ledamot i Europeiska kommissionen är Ylva Johansson, som ansvarar för inrikes frågor. Kommissionen har ett lokalkontor i varje EU-land, en så kallad representation.

Vilka partier är representerade i Europaparlamentet?

Efter ett antal namnbyten ledde dessa tre grupper fram till det som idag är Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet (S&D-gruppen), Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) (EPP-gruppen) respektive Gruppen Renew Europe (Renew-gruppen).

Vad innebär det att Sverige är med i EU?

Fri handel och politiskt samarbete Alla EU-länder kan handla fritt med varandra inom den så kallade inre marknaden. Dessutom samarbetar länderna inom till exempel klimat- och miljöpolitik, transporter, utrikes- och säkerhetspolitik, rättsliga frågor och migration.

Hur många parlamentariker finns det i Europaparlamentet?

Europaparlamentet (EP), även känt som EU-parlamentet, är den ena lagstiftande institutionen inom Europeiska unionen; den andra är Europeiska unionens råd. Parlamentet, som består av 705 ledamöter, väljs genom allmänna och direkta val vart femte år, och företräder unionsmedborgarna direkt på unionsnivå.

Hur fungerar demokratin i EU?

För att lagar och regler som stiftas i EU ska vara legitima och få önskat genomslag måste medborgarna känna att besluten fattats demokratiskt. Det demokratiska underskott som kan upplevas måste motarbetas och medborgarna måste känna förtroende för sina parlament, både nationella och det europeiska.

Hur många människor sitter i Europaparlamentet?

Europaparlamentet

Europeiska unionens institutioner
Europaparlamentet
Sammansättning 705 direktvalda ledamöter
Talman Roberta Metsola (EPP)
Vice talmän Visa 14 vice talmän

Share this post