Trendig

Hur gar det till nar man stiftar nya lagar inom EU?

Hur går det till när man stiftar nya lagar inom EU?

Om EU-kommissionen lämnar ett förslag på ny EU-lag ska Europaparlamentet och ministerrådet fatta beslut om förslaget. Men först sker förberedelser på hemmaplan i EU-länderna. För Sveriges del innebär det att riksdagen och regeringen tar ställning till lagförslaget och hur det skulle påverka Sverige.

Hur väljs Sveriges EU kommissionär?

Den som är utsedd till EU-kommissionär kan sitta kvar i flera perioder. Det är vår svenska regering som föreslår vem som blir EU-kommissionär från Sverige. EU-kommissionens ordförande nomineras däremot av medlemsländernas stats- och regeringschefer och utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet.

Hur går det till att fatta beslut i EU?

När Europaparlamentet fattar beslut sker det genom omröstning bland ledamöterna i parlamentets plenisal. Europaparlamentet fattar beslut med stöd av en majoritet av de som deltar i omröstningen om inget annat anges i EU:s fördrag, alltså reglerna för hur EU ska fungera. I några fall gäller högre beslutskrav.

Hur utses människor i ministerrådet?

Ministerrådet fattar oftast beslut med så kallad kvalificerad majoritet. Det innebär att minst 55 procent av EU-länderna ska ha röstat för förslaget, det vill säga minst 15 av 27 länder. Dessutom ska dessa länder tillsammans omfatta minst 65 procent av EU:s befolkning.

Hur tänker du att vanliga medborgare i ett EU-land påverkas av EU samarbetet?

ALLA EU-MEDBORGARE HAR TILLGÅNG TILL VISSA GRUNDLÄGGANDE SAKER SOM VI TAR FÖR GIVNA: EN VÄRLDSDEL MED FRED, ATT VARA EN DEL AV VÄRLDENS STÖRSTA EKONOMI OCH FRIHETEN ATT BO I ELLER RESA TILL ANDRA EU-LÄNDER. MEN EU-MEDBORGARNA HAR OCKSÅ ANDRA, MINDRE UPPENBARA FÖRDELAR – VARDAGLIGA SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD.

Vem är EU-kommissionen?

EU-kommissionen 1 föreslår nya EU-lagar 2 kontrollerar att gällande EU-lagar följs 3 består av 27 kommissionärer, en från varje medlemsland 4 företräder hela EU, inte enskilda EU-länder 5 utses vart femte år 6 leds från 1 december 2019 av ordföranden Ursula von der Leyen från Tyskland.

Vilka kommissionärer sitter i EU-kommissionen?

I EU-kommissionen sitter 27 kommissionärer. Det är en från varje EU-land. Kommissionärerna företräder hela EU, inte sina enskilda medlemsländer. Varje kommissionär har ansvar för ett eller flera politikområden, till exempel miljö eller jordbruk.

Var har EU-kommissionen kontor i Sverige?

EU-kommissionen har kontor i Sverige. EU-kommissionen har representationer, lokala kontor, i alla EU-länderna. I Sverige ligger EU-kommissionens kontor i Stockholm. EU-kommissionens kontor i Sverige har bland annat i uppgift att förklara hur EU:s politik påverkar de som bor i Sverige,

Share this post