Vad krävs för att jobba som läkare i Sverige?
Om du vill jobba som läkare i Sverige måste du ha svensk legitimation eller ett särskilt förordnande. Yrkestiteln läkare är skyddad. Det innebär att endast den som har legitimation får kalla sig läkare. För att kunna få legitimation behöver du lära dig svenska.
Hur många utländska läkare finns det i Sverige?
Dels är de en viktig potentiell rekryteringskälla och dels ökar antalet äldre personer med utländsk bakgrund. I dag finns det mellan 1 400 och 1 600 läkare med utländsk bakgrund som har läkarutbildning, men som i dag jobbar med något annat eller är arbetslösa då de inte har någon svensk läkarlegitimation.
Kan man jobba som läkare i USA?
Det innebär att du får jobba i alla EU-länder, utan kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper. I USA är det inte lika lätt eftersom du behöver komplettera din utbildning för att få amerikansk läkarlicens samt att du behöver uppfylla visum reglerna för att få arbeta i landet.
Hur många utlandsfödda läkare i Sverige?
Andelen läkare som är födda utomlands utgör nu nästan en tredjedel av alla läkare i Sverige och en fjärdedel av läkarna i Norge. Flyktingkrisen, som har gjort att 800 000 personer ansökte om asyl i ett OECD-land under 2014, varav 600 000 i Europa, har med all rätt fått stor uppmärksamhet.
Hur många procent av Sveriges läkare är invandrare?
Bland läkarna, en av de stora yrkesgrupperna i landstinget, har 34 procent utländsk bakgrund. Det är framförallt andelen med utomeuropeisk bakgrund som har ökat sedan 2015. För tandläkare och sjuksköterskor ligger motsvarande andel på 52 procent.
Vill du jobba som läkare i Sverige måste du ha svensk legitimation….Läkare utbildade utanför EU/EES
- Vägen till legitimation via kunskapsprov.
- Vägen till legitimation via kompletterande utbildning Du kan även gå en kompletteringsutbildning, oftast under ett år, som ger dig behörighet att söka allmäntjänstgöring (AT).