Frågor

Vad ar Frikrans?

Vad är Frikrans?

Frikransar är snarlika cykelkassetter men det som skiljer dem åt är att en frikrans består av en enhet medan en kassett är uppdelad i flera drev. Båda delarna sitter på baknavet men monteras fast på olika sätt. Frikransen är en liten men väsentlig del för cykelns funktion och behövs för att driva cykeln framåt.

Vilken kassett passar min cykel?

Vilken kassett du ska välja till din cykel beror på hur många växlar du har baktill. Om du till exempel har 10 växlar bak så måste du ha en kassett med 10 stycken klingor. Hela drivlinan är anpassad för antalet växlar på cykeln, både kedja, kassett och till viss mån även framdreven.

När ska man byta kassett?

Tecken på att din kassett bör bytas ut Det allra vanligaste är att man själv börjar reagera på att någonting inte står rätt till, bl. a. eftersom kedjan hoppar eller att växlarna inte fungerar hundraprocentigt. Båda dessa situationer kan tyda på att din kassett bör bytas ut.

Hur fungerar frihjulsnav cykel?

Frihjulsnav, eller frihjulsbody som den också kan kallas, är den del som sitter på cykelns bakhjul och som kassetten fäster på. Det är även denna komponent som gör att du kan rulla framåt utan att pedalerna rör sig framåt. Givetvis finns det olika typer av frihjulsbodys beroende på vilken cykel du har.

Vad är en Kedjepiska?

Beskrivning. Kedjepiska för demontering av kassett och frikrans. För att kunna lossa låsringen på kassetten måste detta verktyg användas för att hålla fast kassetten så att den inte snurrar runt. Passar alla typer av kassetter, skruvkransar och frikransar, t.

Hur funkar Frihjulskoppling?

Frihjulet är en kvarleva från tvåtaktaren, på dessa är det av ondo att motorbromsa då du i princip stänger av bränsletillförseln och då också smörjningen till motorn. Därav frihjulet som gör att du kan släppa ner motorn på tomgång utan att behöva lägga ur växlar och annat vid svängar och gatukorsningar eller dylikt.

Share this post