Innehållsförteckning
Vad menas med Genevekonventionen?
Genèvekonventionerna från 1949 om skydd för krigens offer firar 70 år idag. Genèvekonventionerna utgör en viktig del av den internationella humanitära rätten, även kallad krigets lagar, som syftar till att begränsa mänskligt lidande under väpnad konflikt.
Vad menas med krigsfångar?
Beskrivning. Benämning på en soldat som tillfångatagits under krigshandling och vanligen internerats i fångläger. Kravet för att kategoriseras som krigsfånge är att soldaten har deltagit i striderna som en del av en militär organisation samt burit vapen och uniform.
Vad räknas som militära mål?
Som utgångspunkt kan sägas att stridande personer är militära mål. Stridande kan dels utgöras av kombattanter, dels av de som kan kallas för övriga stridande. När det gäller identifiering och klassificering av övriga stridande blir det humanitärrättsliga begreppet ”civila som direkt deltar i fientligheterna” centralt.
Får man ta krigsfångar?
Rätten till krigsfångestatus finns bara i internationella väpnade konflikter och det är främst den tredje Genèvekonventionen från 1949 som reglerar deras behandling. Reglerna för behandling av krigsfångar är i dag relativt omfattande och detaljerade.
Hur ska krigsfångar behandlas?
Krigsfångar ska hela tiden behandlas humant och ska skyddas, såväl mot våldshandlingar och hot, som mot förolämpningar och allmänhetens nyfikenhet. En krigsfånge får förhöras, men är bara skyldig att uppge sitt namn, tjänstegrad och födelsedatum.
När gäller krigets lagar?
Krigets lagar gäller endast under väpnade konflikter. Reglerna tar inte ställning till, eller är beroende av, vem som startade konflikten. Reglerna kan i vissa delar ses som parallella till och i viss mån överlappande med de mänskliga rättigheterna.
Är Sverige i fara Ryssland?
De ryska militära styrkorna är begränsade och just nu befinner sig en majoritet av armén i Ukraina. Ett anfall mot ytterligare länder är i detta läge osannolikt, enligt militära bedömare. – Risken för oss är relativt låg just nu, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.