Vad ska kommunfullmäktige besluta om?
Kommunfullmäktige styr och beslutar Kommunfullmäktige: fastställer kommunens budget och beslutar hur mycket skatt invånarna i kommunen ska betala. beslutar vilka nämnder som ska finnas. väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.
Det här gör kommunfullmäktige Tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De tar till exempel beslut om budget, skattesats och avgifter för kommunal service. Beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.
Hur fattas beslut inom kommunen?
Förutom kommunfullmäktige och kommunstyrelsen finns det nämnder som ansvarar för var sitt verksamhetsområde. I många frågor som rör nämndernas ansvarsområde fattar nämnderna de avgörande besluten. Vissa frågor går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.
Varför måste Delegationsbeslut anmälas till nämnden?
Vid delegation överförs beslutanderätten helt och hållet till delegaten. Delegat fattar beslut på nämndens vägnar och beslutet gäller som nämndens beslut. Delegationsbeslut ska därför alltid anmälas till nämnden. Ett beslut fattat med stöd av delegation kan inte återtas eller omprövas.
Vad gör kommunfullmäktiges ordförande?
Kommunfullmäktiges ordförande Kommunfullmäktiges ordförande leder kommunfullmäktiges möten. Kommunfullmäktiges ordförande ska vara kommunens främsta företrädare och det politiska arbetets sammanhållande kraft med ett övergripande ansvar för att dialog mellan de olika delarna i den politiska organisationen förs.
Vilken typ av organisation kan fatta kommunala myndighetsbeslut inom flera kommuner?
Kommunstyrelsen har en överordnad roll i den kommunala organisationen. Den leder kommunens verksamhet och har det övergripande ansvaret för utveckling och ekonomi. Kommunstyrelsen verkställer ärenden som kommunfullmäktige beslutar om och har även rätt att fatta en del beslut på egen hand.
Vilka är det som bestämmer i en kommun?
Kommunerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Förutom i dessa församlingar finns politiska uppdrag inom kommunstyrelser samt i olika nämnder och utskott. Politikerna i kommunen kallas även förtroendevalda.