Blogga

Kan man som privatperson skicka till inkasso?

Kan man som privatperson skicka till inkasso?

Både företagare och privatpersoner kan skicka inkassokrav, men det är viktigt att samma juridiska person som skickade originalfakturan eller underlaget för inkassokravet också står bakom inkassoutskicket. Om gäldenären är skyldig ett företag något ska alltså inkasso komma från just det företaget.

Hur vet man om man är hos inkasso?

Du har rätt att beställa ett registerutdrag ur vårt kreditupplysningsregister. Detta måste du göra skriftligt och du måste själv underteckna brevet till oss. Ett registerutdrag innehåller information om eventuella betalningsanmärkningar som finns registrerade hos oss och skuldsaldo hos Kronofogden.

Vad händer om man hamnar i inkasso?

Om du varken betalar eller bestrider ett inkassokrav går ärendet vidare till Kronofogden. Inkassoföretaget ansöker då om ett så kallat betalningsföreläggande och om du inte bestrider kravet hos Kronofogden heller, kommer Kronofogden att bekräfta skulden med ett så kallat utslag.

Hur ska ett inkassokrav se ut?

För att kravet ska räknas som ett inkassokrav ska det enligt lag vara skriftligt och innehålla följande uppgifter:

  1. fordringsägare.
  2. skulden (hur stor den är, förfallodatum och vad skulden avser)
  3. eventuell dröjsmålsränta och hur den är beräknad.
  4. inkassokostnad.

Hur man skriver ett kravbrev?

Det ska bl a innehålla kundens namn och adress, säljande företagets namn och adress, fordringens storlek och uppkomst samt upplupen ränta. I kravbrevet förklarar man att betalningsföreläggande kommer att ges in till kronofogdemyndigheten om inte kunden betalar. Nästa steg blir då en ansökan om betalningsföreläggande.

Vad ska ett inkassokrav innehålla enligt inkassolagen?

I bland annat 5 § anges vad som gäller vid inkassokrav: Krav mot en gäldenär ska framställas skriftligt. Inkassokrav ska innehålla tydlig uppgift om borgenärens namn och om det förhållande som fordringen grundar sig på. Vad som fordras i kapital, ränta och ersättning för kostnader ska anges var för sig.

Får man betalningsanmärkning om det går till inkasso?

Att du får ett inkassokrav betyder inte att du har fått eller kommer att få en betalningsanmärkning. Det är först om ärendet går vidare till Kronofogden, och om du varken betalar eller protesterar mot kravet som du kan få en betalningsanmärkning.

Vad är ett inkassoföretag Hur stor är deras avgift som läggs på skulden?

Den lagstadgade inkassokostnaden är 180 kr, men utöver denna summa kan 60 kr påminnelseavgift, för skriftlig påminnelse, också tillkomma. I kostnadsväg är det alltså ett belopp på högst 240 kr som inkassobolag kan lägga på, utöver det ursprungliga skuldbeloppet (4 §).

Vilka inkassobolag har jag skuld hos?

Det finns tyvärr inget nationellt register för vilka skulder du har hos inkassoföretag. De skulder du har hos Kronofogden går att begära ut från myndigheten.

Hur ska en betalningspåminnelse se ut?

Hur formulerar jag en betalningspåminnelse?

  1. namnet på den som vill ha betalt.
  2. vad fordringen grundar sig på
  3. eventuell uppgift om den betalningsskyldige inte kan betala till ursprunglig borgenär med befriande verkan (till exempel om du köpt fordran från någon annan)

När ska man skicka påminnelse?

En påminnelse ska du skicka några dagar efter fakturans förfallodatum. Påminnelsen ska innehålla uppgifter om att fakturan har förfallit och att betalning inte skett. Tänk på att fakturan kan vara betald utan att betalningen har hunnit bli registrerad.

Share this post