Rekommendationer

Far man kora truck utan bromsar?

Får man köra truck utan bromsar?

Truckförare har rättigheter och skyldigheter att vägra köra med truck – när trucken utgör en uppenbar säkerhetsrisk (t ex dåliga bromsar, styranordningar eller andra säkerhetsanordningar som inte fungerar) – då uppenbar säkerhetsrisk föreligger (t ex omärkta kemikalier, persontransport, ej riktigt lastat gods, trasiga …

När ska Gaffelarmar bytas?

Det finns en internationell standard för kontroll av gaffelarmar som anger lämpliga metoder och intervall. I internationell standard finns det ett krav på att kontroll av gafflar ska göras varje år. En truck som kan äventyra säkerheten får inte användas utan måste åtgärdas innan den används på nytt.

Vad ska du kontrollera på gafflarna?

 Kontrollera gafflarna Gafflarnas kondition påverkar säkerheten. De bör därför kontrolleras minst en gång per år av speciellt utbildad personal. Du kan själv däremellan kontrollera att gafflarna inte har några sprickor. Se efter speciellt noga vid gaffelhälen.

Var befinner sig lastens tyngdpunkt för en upplyft last?

När du lyfter en last med din truck flyttar du inte bara lastens tyngdpunkt utan också den gemensamma tyngdpunkten uppåt. Ju högre den gemensamma tyngdpunkten hamnar, desto ostadigare blir din truck. Enda gången du får köra med upplyft last är vid tagande eller sättande av last, eller då sikten kräver det.

Vad händer om man kör truck utan truckkort?

Den som fått uppgiften av arbetsgivaren att utfärda körtillstånd ska ha den kunskap, information och erfarenhet som krävs för att arbetet med truck på företaget ska kunna utföras säkert. Arbetsmiljöverket (extern länk) kan utfärda sanktionsavgifter från 15.000 kr upp till 150.000 kr om körtillstånd saknas.

När får en mindre motviktstruck köras med lasten högt upplyft?

Enda gången du får köra med upplyft last är vid tagande eller sättande av last, eller då sikten kräver det. Därför minskar den tillåtna lyftkapaciteten när höjden ökar, som du kan se på lyftdiagrammet i förarhytten, eller på sidan 50 i boken. Levande kraft När du bromsar en truck vill din last fortsätta framåt.

Vad står förkortningen tlp10 för?

Det finns tydliga regler för vad man ska kunna som truckförare och för att få arbeta med truck. Arbetsmarknadens parter har tagit fram ett dokument som heter Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP 10.

Vilken funktion fyller truckens Gaffelvagn?

När en skjutstativtruck flyttar sin last i sidled på hög höjd uppstår svaj i stativet. Det här arbetet syftar till att sänka det svajet och där med förbättra lastcykeltiden. Detta gjordes teoretiskt genom att designa nya lagringar till gaffelvagnen.

Share this post