Ny

Vad betyder Utedrift?

Vad betyder Utedrift?

Lösdrift är ett bra sätt för hästen att kunna använda sig av sitt naturliga rörelsemönster, då hästen inte är skapt för att stå stilla i en box större delen av dygnet. Istället kan hästen vandra ”fritt” då den själv väljer när den vill vila i ligghallen eller vindskyddet, och när den vill röra på sig.

Vad är Helspalt?

I Sverige har vi byggt ett system med liggytor (hel yta) vilket möjliggör att ströad yta. Annars ramlar materialet igenom spaltytan. Oftast är det helspalt i andra länder.

Varför har man dikor?

I Sverige finns det ungefär 190 000 kor för köttproduktion. Deras uppgift är att föda upp kalvar som växer mycket och ger kött. Det speciella med dessa kor är att kalven får dia på kon istället för att vi människor tar hennes mjölk.

När behöver hästar vindskydd?

Om hästarna går ute på vintern Det gäller när dygnsmedeltemperaturen är under +5 grader Celsius och om hästarna går ute mer än 16 timmar per dygn. Hästar ska då ha tillgång till en ligghall hela dygnet. Den ska ge dem skydd mot väder och vind, samt en torr och ren liggplats.

Vad är spaltgolv?

Den dominerande typen av dränerande golv i svenska liggbåsstall är spaltgolv av armerad betong. De första spaltgolven av betong bestod av enkelbalkar som lades med distansklossar vid balkänderna så att spaltar bildades.

När får man släppa ut nötkreatur?

Huvudregeln är att dina nötkreatur ska vistas utomhus under sommaren. Detta ska ske under en sammanhängande tidsperiod som ska infalla någon gång mellan 1 maj och 15 oktober. Denna tids period ska vara minst • 4 månader i Blekinge, Skåne och Hallands län.

Hur många dikor finns det i Sverige?

I korta drag Det totala antalet nötkreatur i Sverige beräknas ha uppgått till 1 405 000 stycken i december 2019, vilket är en nedgång med drygt 2 % jämfört med december 2018. Det är också det lägsta antalet nötkreatur i landet som uppmätts.

Share this post