Trendig

Vad ar Klota?

Vad är Klotå?

Hammartå (Hallux malleus), även kallad klotå, innebär att en eller flera tår bredvid stortån är krökta. Lederna på tån är böjda på ett sätt som påminner om en hammare. Annons: Om skon skaver på tåns ovansida bildas ofta en förhårdnad där, även kallad liktorn.

Varför får man böjda tår?

Men orsaken är ofta okänd. Det är till exempel vanligare om du har en förälder som har hammartå. Det är också vanligt att samtidigt ha en sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.

Kan man räta ut hammartå?

Behandlingen av hammartå är i första hand konservativ. Det innebär att man inte gör något ingrepp. Behandlingen syftar istället till att avlasta, minska på tryck över tån samt med olika hjälpmedel försöka räta ut tån eller tårna så mycket det går.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus är den vanligaste fotåkomman hos vuxna och är vanligare hos kvinnor än män. Hallux valgus betyder att stortån är snedställd. Stortåns ände trycks mot den andra tån och ibland ligger de omlott, den 2:a tån ovanpå stortån.

Vad är Mortons neurom?

Mortons neurom är en förtjockning av nervvävnad som drabbar känselnerv i framfoten och kan ge dig smärta och ibland även känselbortfall i tårna. Skor med bredare läst och pelottinlägg kan minska besvären.

Kan man räta ut tår?

Det finns olika operationsmetoder för hallux valgus där syftet är att räta upp tån och att minska bredden på framfoten. Vid den vanligaste operationen förskjuter man nedre delen av mellanfotsbenet mot lilltåsidan. Det gör att bredden på framfoten minskas och att stortån kan rätas ut.

Måste man operera hammartå?

Om du har stora besvär av hammartå kan du behöva en operation. Den kan gå till på lite olika sätt beroende på hur tån är böjd: En bit av benet i tån opereras ofta bort, ibland även en del av förhårdnaden.

Kan man få bort hallux valgus?

Vid lindriga besvär kan det räcka med egenvård och övningar, att anpassa valet av skor och använda hjälpmedel som till exempel inlägg eller tåspridare som minskar tryck och smärta. Vid uttalade besvär av hallux valgus kan en operation behövas. Operationen gör att stortån rätas ut och att bredden på framfoten minskas.

Hur uppkommer hallux valgus?

Hallux Valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är vanligare hos kvinnor än män. Ärftlighet spelar en stor roll. Nedsjunket fotvalv kan också leda till bredare framfot och ökad felställning av stortån. Användning av alltför trånga skor antas också kunna ge upphov till tillståndet.

Hur får man ner svullnad tå?

Om man har ont kan man ha foten i högläge, t ex med hjälp av en stol, för att få ned svullnaden och minska smärtan. Även receptfria läkemedel mot smärta och att använda rymliga skor kan hjälpa. Det kan vara bra att använda skor med styva sulor för att lindra smärtan från tån.

Hur vet man om man har en spricka i tån?

Det gör ont. Det är svullet. Det blir blåmärken eller lite rött. Det är svårt att stödja på foten, och vanligt att halta.

Varför blir tårna krokiga?

Hallux valgus kan göra att tån närmast bredvid stortån blir krokig och lägger sig över eller under stortån, så kallad hammartå. När du har hammartå är en eller flera tår krökta. När tån är krökt kan ovansidan trycka mot skon, vilket gör ont.

Varför svullnar min tå?

Vid artros kan du förutom smygande smärta och stelhet även få en svullen stortå. Smärtan kommer oftast smygande och uppstår vid belastning. Till en början kan det göra ont på ovansidan av stortån men efter en tid kan värken kännas runt eller under stortån.

Hur lång tid tar det för en spricka i foten att läka?

Vilken behandling man får beror dels på hur instabil fotleden blivit och dels på hur många ställen som drabbats av brott. Det är vanligt att fotleden bryts på 1-3 ställen. Om fotleden betraktas som stabil behandlas frakturen med plastgips eller aircast. Vanlig behandlingstid är 6-8 veckor.

Share this post