Blogga

Far man ha allround dack pa vintern?

Får man ha allround däck på vintern?

Året runt däck eller allrounddäck kallas normalt de däck som ska fungera året runt. Till vårt nordiska klimat finns det i praktiken inga däck som är bra både på vintern och på sommarn. Därför kan vi inte med gott samvete kategorisera något däck som året runt däck.

Vilka året runt däck är bäst?

Det är nya Continental som tar täten som bästa åretruntdäck på snö, med lite avstånd till Goodyear och Nexen, sedan Nokian jämsides med Toyo – Michelin och Vredestein hamnar sist med tydliga brister. Bästa åretruntdäck vintertid är med marginal det nya Continental AllSeasonContact.

Hur länge håller all around däck?

Ofta brukar de hålla någonstans mellan 3500 mil och 5000 mil. För de som kör vårdslöst eller med för lågt däcktryck kan det bli mycket lägre, medan de som kör försiktigt och verkligen tar hand om sina däck har chansen att överträffa genomsnittet.

Är det lagligt med året runt däck?

Det finns ingen särskild lag som förbjuder året runt-däck. I Sverige saknar vi även en sommardäckslag som hade kunnat reglera användningen av exempelvis dubbfria, nordiska vinterdäck de varmare månaderna.

Vilka året runt däck är godkända i Sverige?

Året-runt-däck är godkända att använda just året runt. De ska med andra ord vara avsedda för såväl vinter- som sommarväglag då de är märkta med M+S samt alptopp och snöflinga. Vilket gör dem godkända för vinterbruk i Sverige och eftersom de är dubbfria är de automatiskt godkända som sommardäck.

Hur många år kan man ha samma vinterdäck?

Gummit är färskvara och ett vinterdäck är fräscht i cirka 3-5 år från påbörjad användning men inte mer. Skicket beror till stor del på hur däcken hanterats, förvarats och underhållits under dess livslängd.

Hur bra är Allvädersdäck?

Forskare menar att det kan vara förenat med livsfara att köra med dessa däck. Bland annat är risken för att bromssträckan förlängs väldigt stor. Det gäller speciellt om man använder allvädersdäck under sommaren. Där menar rapporter att ju varmare det blir desto farligare blir också däcken.

Share this post