Frågor

Hur lange kan man ligga pa sin maxpuls?

Hur länge kan man ligga på sin maxpuls?

Kör på i åtminstone 30-60 minuter, men gärna längre om du har tid och ork. Den här nivån kan man ligga på ca. 3-4 pass i veckan när man har kört ett tag. Just i början upplever man ofta ett väldigt lyft vad det gäller ”flåset” när man tränar i denna zon (övre delen, alltså 75-80%).

Kan man gå över maxpuls?

Man kan aldrig överstiga sin maxpuls. för att räkna ut sin maxpuls exakt måste man göra ett test på något gym eller liknande, dock kan man oftast hamna ganska nära genom att ta 228-sin ålder. Pulsklockor kan störas av tex kraftledningar så de visar felaktiga värden.

Är det farligt att träna med maxpuls?

”Din kropp måste bli riktigt effektiv på att bränna fett som energi, så energin räcker länge.” Med tiden tempot du kan göra detta i att förbättras – du kan springa fortare med samma puls när du blir mer vältränad . Men om du alltid kör dina lätta pass på 75% av din maxpuls, kommer du inte att träna detta system.

Är det farligt att springa med hög puls?

– Om du tränar för många hårda pass, det vill säga ligger i för hög puls, så är risken större att du drar på dig skador, blir utbränd eller att din utveckling stagnerar. Därför så kan det vara bra att springa med pulsklocka för att ha kontroll över pulsen och anpassa tempot bättre på både distanspass och intervaller.

Är det farligt att komma upp i maxpuls?

Det är inte farligt så länge man kompencerar med att sedan träna lugnt tills pulsen är normal igen. Låg puls kan också bero på att man är i toppform. Det känner man nog oftast av!

Hur hög puls ska man ha vid löpning?

När du vet din vilopuls och maxpuls, kan du räkna ut din rätta träningspuls. Vilken puls ska man ha? För nybörjare och lätta pass, bör den ligga på 50 – 70 % av din maxpuls, medan du som tränar mer intensivt och regelbundet kan få upp den till 70 – 85 % av maxpulsen.

Hur hög puls vid löpning?

Varje zon har en specifik träningseffekt och baseras på hur nära du ligger din maxpuls på träningen. Om du till exempel har en maxpuls på 180 slag/minut och vill träna i zonen 60–70 procent ska din puls ligga på mellan 108 och 126 slag i minuten under träningen.

Share this post