Frågor

Kan man resa nar man far uppehallskort?

Kan man resa när man får uppehållskort?

Du kan resa in och ut ur landet när du har permanent uppehållstillstånd, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna återvända. Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd.

Vart kan man åka med resedokument?

Resedokumentet uppfyller EU:s krav på pass och går att resa med i alla länder. Men om du är flykting enligt 1951 års Genèvekonvention kommer det att stå i ditt pass att du inte får resa till ditt hemland eller det land som du har flytt från.

Vilka länder kan man resa till med resedokument utan visum?

Svenska medborgare behöver inget visum för transit genom eller vistelse i Nordmakedonien i upp till 90 dagar. För vistelse i Nordmakedonien i upp till 15 dagar krävs inte heller visering för personer med permanent uppehållstillstånd i ett EU-land.

Hur länge gäller uppehållskort?

Efter beslut Uppehållskortet skickas till er adress i Sverige. Kortet gäller så länge du och din familj bor i Sverige och du uppfyller kraven för uppehållsrätt. När ni har bott i Sverige i fem år och du har haft uppehållsrätt under hela perioden har ni permanent uppehållsrätt.

Vem kan ansöka om uppehållskort?

Om du är nordisk medborgare och din familj är medborgare i ett land utanför EU/EES och ni ska bo i Sverige i mer än tre månader ska din familj ansöka om uppehållskort. Ansökan kan lämnas in när ni har kommit till Sverige. Din familj har rätt att få visum till Sverige om de behöver det för inresan.

Kan man resa med resedokument till Pakistan?

Pass. Resenärer måste vid inresa till Pakistan ha ett pass som har minst sex månaders giltighet från och med datumet för inresa.

Kan man åka till Turkiet med resedokument?

När man reser till Turkiet är det ett krav att ha ett giltigt pass eller giltigt resedokument. Dessa behöver vara giltiga i minst 60 dagar efter visumets giltighetstid. Om giltighetstiden för passet eller resedokumentet är kortare än så behöver du förnya dessa dokument.

Vilka länder får svenskar åka till utan visum?

Med ett svenskt pass så har du tillgång att resa till 176 länder utan att behöva visum på förhand. Detta gäller däremot inte alla länder och här listar vi lite vanliga resmål och vad som gäller.

Hur många länder kan man resa till utan visum?

Världen står öppen för innehavaren av ett japanskt pass. Hela 193 länder släpper in japaner utan visum eller ger dem visum vid ankomsten. Singapore ligger tvåa med 192 medan Sydkorea och Tyskland delar tredjeplatsen med 191. Sverige ligger på delad sjätte plats med 188 destinationer.

Vad betyder uppehållskort?

Uppehållsrätt är ett EU-rättsligt begrepp som ger EES-medborgare och deras familjemedlemmar rätt att vistas i Sverige utan krav på uppehållstillstånd. En varaktig uppehållsrätt kan ge rätt till folkbokföring i Sverige.

Hur får man uppehållsrätt i Sverige?

Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt. Du har uppehållsrätt om du till exempel är arbetstagare, egen företagare, studerar eller har tillräckliga medel för din försörjning. Om du har uppehållsrätt i Sverige behöver du inte kontakta Migrationsverket.

Kan man ha två uppehållstillstånd?

Du kan inte beviljas två uppehållstillstånd samtidigt. Om du befinner dig i Sverige när vi prövar din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd för bosättning riskerar du att få avslag på den.

Hur många år måste man ha för att få medborgarskap?

Om du är gift, lever i ett registrerat partnerskap eller är sambo med en svensk medborgare kan du ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år. Ni ska då ha bott tillsammans de senaste två åren. Det räcker inte med att ni är gifta med varandra, ni ska också bo tillsammans.

Vem har rätt till uppehållskort?

När ni har bott i Sverige i fem år och du har haft uppehållsrätt under hela perioden har ni permanent uppehållsrätt. Om din familj vill ha ett bevis på sin permanenta uppehållsrätt kan de ansöka om ett permanent uppehållskort.

Vad kostar invandringen per år i Sverige?

Invandringen ger snarare Sverige hela 65 extra miljarder varje år, skriver Dagens Nyheter. Utan invandringen hade vi inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar. Idag släpper Arena Idé rapporten ”900 miljarder skäl att uppskatta invandring”.

Vad är kraven för att bli svensk medborgare?

Du ska ha bott i Sverige i fem år med uppehållsrätt. Men om du bor med en svensk medborgare sedan två år kan du ansöka om medborgarskap efter sammanlagt tre år i Sverige. Om du är EU/EES-medborgare ska du skicka med fler dokument. Om du är familjemedlem till en EU/EES-medborgare ska du skicka med fler dokument.

Hur länge måste man jobba för att få permanent uppehållstillstånd?

En person som har haft arbetstillstånd som arbetstagare och arbetat i sammanlagt fyra år under de senaste sju åren kan få permanent uppehållstillstånd. Personen ska ha arbetat för den arbetsgivare och med det yrke som man har haft arbetstillstånd för.

Hur lång tid tar det att få permanent uppehållstillstånd?

Du kan få uppehållstillstånd för två år. I vissa fall får du uppehållstillstånd för kortare perioder, dock minst ett år. Du kan däremot aldrig få uppehållstillstånd längre än ditt pass är giltigt.

Share this post