Hur vet man vilken Pulsnivå man ska ligga på?
Varje zon har en specifik träningseffekt och baseras på hur nära du ligger din maxpuls på träningen. Om du till exempel har en maxpuls på 180 slag/minut och vill träna i zonen 60–70 procent ska din puls ligga på mellan 108 och 126 slag i minuten under träningen. Nedan förklaras exempel på hur pulszonerna kan se ut.
Vilken zon långpass?
Pulszon 3 är något snabbare distansträning men forfarande så pass lung fart att du kan hålla på i uppemot 120 minuter utan att bli muskulärt uttröttad. Zon 3 är typiskt långpass-träning för den mer vane löparen. Snabbdistans går också under zon 3.
Vad ska man ha för puls när man sover?
Har man en lägre puls än cirka 50 slag i minuten brukar det räknas som bradykardi. Undantaget är ifall du är väldigt vältränad och ifall du mäter din puls medan du sover. Då är det normalt att hamna på mellan 40 och 50 slag i minuten.
Vilka olika Pulszoner finns det?
Vad är pulszoner?
- Pulszon 1 – Mycket lätt: 50–60% av maxpuls.
- Pulszon 2 – lätt: 60–70% av maxpuls.
- Pulszon 3 – Medel: 70–80% av maxpuls.
- Pulszon 4 – Ansträngande: 80–90% av maxpuls.
- Pulszon 5 – Mycket ansträngande: 90–100% av maxpuls.
Vad är pulsintervall?
Därefter tar man en procentsats av maxpulsen för att räkna ut pulsen för en viss pulszon. Exempelvis brukar pulszon 1 som karaktäriseras av lugn återhämtningsträning definieras som ca 50-60 % av maxpulsen. Om du är 35 år blir ditt pulsintervall för pulszon 1 alltså 92-111 slag/minut (0,5×185 till 0,6×185).
Varför har jag hög vilopuls?
Hög puls kan ha många olika orsaker. Det är till exempel normalt att du får ökad puls vid träning, efter koffeinintag eller vid stress. Du kan också få förhöjd puls efter större blodförlust, vid smärta, av vissa läkemedel eller sjukdomar. Bradykardi kan orsakas av exempelvis syrebrist, nedkylning eller förgiftning.