Innehållsförteckning
Vad är det som sker i kroppen när man springer?
När vi springer ökar kroppen sin produktion av serotonin, endorfiner och dopamin – kroppens egna må bra-hormoner. Regelbunden löpträning minskar också utsöndring av stresshormonet kortisol. Löpning hjälper oss även att tänka klart – hjärnan får ta del av det syresatta blodet som hjärtat pumpar ut i ökad takt.
Vad händer i kroppen när du tränar?
När du rör på dig ökar blodcirkulationen. Det gör att cellerna kan ta upp mer syre. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara skadligt för kroppen, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn.
Är långdistanslöpning bra?
KROPPENS SYRETRANSPORT EFFEKTIVISERAS Vid lugn långdistans ökar även din lokala kapacitet. Antalet kapillärer (de små blodkärlen) runt musklerna och lungorna ökar och detsamma gäller kroppens eget kraftverk, mitokondrierna. Detta ger en effektivare transport av syre till musklerna.
Vad som händer i kroppen när man tränar?
Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.
Hur tränar långdistanslöpare?
Som löpare bör man fokusera på styrkeövningar som främst fokuserar på de stora muskelgrupperna, som är de som i störst utsträckning används vid löpning. Övningar som lämpar sig för denna typ av träning är bland annat knäböj, benpress, vadpress och utfallssteg.
Vad händer i kroppen under Distansträning?
Effekterna blir ökad mitokondrievolym, ökat antal kapillär och ökad förmåga att utnyttja fett som bränsle och däremd spara på glykogenet och få sänkt mjölksyrabildnng för samma arbete. Dessutom stärks skelett, leder och senor för att klara långvariga belastningar.