Allmänning

Vilka Pensionspapper ska man spara?

Vilka Pensionspapper ska man spara?

3. Gamla papper. Sparar du på årsbesked från CSN, räkningar, lönespecar, pensionspapper och andra dokument med flera år på nacken är det kanske dags att rensa, eller kanske rentav tömma några pärmar.

När kommer brevet från Pensionsmyndigheten?

Pensionärerna får sitt kuvert i mitten av januari. Under perioden februari och mars får pensionssparare sitt kuvert. Tidpunkterna är inte exakta, förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen.

Vad innebär Ålderspensionär?

Allmän pension tidigare kallad Ålderspension, är den pension man får från staten när man lämnar arbetslivet på grund av att man uppnått den lagstadgade pensionsåldern. Den Allmänna pensionen i Sverige administreras av Pensionsmyndigheten. Det går att ansöka om Allmän pension tidigast från 61 års ålder.

Vilka får orange kuvertet?

Alla som är födda 1938 och senare, både de som fortfarande arbetar och tjänar in till sin pension och de som har börjat ta ut sin pension får ett orange kuvert varje år. Kuvertet innehåller ett årsbesked om din allmänna pension, det vill säga din inkomstpension och din premiepension.

Hur läser man orangea kuvertet?

När du öppnar kuvertet kan du utläsa två saker:

  1. På den första sidan visas dina pensionskonton (inkomstpension och premiepension) och den värdeutveckling som varit under föregående år.
  2. På andra sidan kan du läsa hur mycket som satts av till din allmänna pension det senast deklarerade inkomståret.

När kommer det röda kuvertet?

Det röda kuvertet från Collectum innehåller besked om hittills intjänad tjänstepension och en prognos över den framtida tjänstepensionen. Kuvertet skickas till den som arbetar som tjänsteman på ett privat företag med kollektivavtal, och kommer på posten och i den digitala brevlådan Kivra under april och maj.

När kommer det röda kuvertet 2021?

Det röda kuvertet från Collectum innehåller årsbesked för tjänstepensionen ITP….Då kommer det röda kuvertet i brevlådan, län för län.

Den digitala brevlådan Kivra 15–26 april
Stockholms län 26–28 april
Gotland, Kalmar län, Södermanland, Värmland, Örebro län, Östergötland 27 april–3 maj
Västra Götaland 30 april–5 maj

När går man i pension i Sverige?

Det finns ingen fast pensionsålder i Sverige. Enligt de regler som gäller idag kan du tidigast börja ta ut din allmänna pension från och med den månad du fyller 62 år, det finns förslag på att höja denna ålder till 63 år från och med år 2023.

Varför pension?

Arbetar du under och efter det år du fyller 66 år får du lägre skatt på din lön än tidigare år, du betalar dessutom lägre skatt på din pension från det år du ska fylla 66. Det är alltså väldigt förmånligt att fortsätta jobba efter 65 års ålder för den som har möjlighet.

Hur mycket skatt betalar man när man är 66 år?

En genomsnittlig arbetstagare, som fyller 66 år under inkomståret eller är äldre, får cirka 10 procentenheter lägre skatt på arbete än en yngre arbetstagare. På arbetsinkomster betalar den som fyller 66 år under inkomståret eller är äldre endast 8 procent i skatt på inkomster upp till 251 000 kr.

När börjar arbetsgivaren betala in pension?

Du börjar tjäna in till din tjänstepension från den månad du fyller 25 år tills du är 67 år. Din arbetsgivare sätter in motsvarande 4,5 procent av din månadslön upp till 44 375 kronor (2022). På lönedelar över detta belopp sätter arbetsgivaren in motsvarande 30 procent av månadslönen.

När skickas orange kuvertet ut?

Orange kuvert skickas ut januari till mars Pensionärerna får sitt kuvert i mitten av januari. Under perioden februari och mars får pensionssparare sitt kuvert. Tidpunkterna är inte exakta, förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen.

Share this post