Ny

Nar upphorde Soldattorpen?

När upphörde Soldattorpen?

Soldattorp, även kallat knekttorp eller (soldat)boställe var i Sverige och Finland ett torp som byggts åt och användes av en indelt soldat i det ständiga knektehållet (indelningsverket) från 1680-talets början till år 1901 då allmänna värnplikten tog över.

Vad är en båtsmän?

Båtsman eller kronobåtsman var en militär som i det svenska indelningsverket tilldelades örlogsflottan för tjänstgöring ombord, och som för sitt uppehälle tilldelades ett båtsmanstorp. I Blekinge och Södra Möre härad i Småland fanns enbart indelta båtsmän och dessa var indelade i rusthåll.

När upphörde indelningsverket?

Soldatänkor hade samma rättigheter förutom att hon inte fick lyfta återstående lön. Då tiden hon fick bo kvar på torpet löpt ut fick hon flytta, ofta till ett okänt öde. I bland kunde den nya soldaten gifta sig med soldatänkan. Indelningsverket avskaffades 1901 och ersattes med allmän värnplikt.

När byggdes torpet?

Soldattorpets byggnad. Soldattorpet uppfördes omkring år 1800 och byggdes enligt dåtidens bestämmelser och de mått som stadgats för indelningsverkets soldatboställen. Ursprungligen stod torpet på gården Högaskogs marker i Eksjö socken i Småland och består av förstuga, stuga och kök.

När kom soldattorp?

I och med det yngre indelningsverkets införande på 1680-talet behövde den indelte soldaten någonstans att bo och tillgång till jordbruk för sitt uppehälle när han inte var på exercis eller ute i fält. Soldattorpet introducerades och kom att bli soldatens och hans familjs boställe.

Vad gör en båtsmän?

Som båtman ansvarar du huvudsakligen för transport av lotsar till och från fartyg och hamnar. Förutom navigering kommer du också att arbeta med sjöräddning, skötsel och underhåll av lotsbåten.

Var båtsmän synonym?

Ordet båtsman är synonymt med sjöman och kan beskrivas som ”förman på vissa fartyg”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av båtsman samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Hur gammalt är torpet?

Ett köpekontrakt 25 oktober 1824, där Olof Lindberg och hans hustru Margareta Katarina i Uppsala säljer sitt ”ägande torp” Byholma till torparen där, Jakob Persson och hans hustru.

Share this post