Frågor

Vad star talibaner for?

Vad står talibaner för?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vad är det för skillnad på talibaner och IS?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen.

Vilka stöder talibanerna?

Talibanerna hade starkt stöd från USA:s bundsförvanter Saudarabien och Pakistan. Man hade även vid den här tiden redan goda kontakter med terroristen Bin Laden. En annan falang, den s.k. Nordalliansen, kom att stödjas av Iran, Ryssland och Indien.

Vilket tema har Flyga drake?

Flyga drake är välskriven och behandlar flera olika teman, men de som fått mest uppmärksamhet är ämnen som skuld och försoning. Andra teman som förekommer är oförlöst kärlek mellan far och son, vänskap, feghet och svek.

Varför ska man läsa Flyga drake?

Men Flyga drake är inte bara en krigsskildring, inte bara handlar det om att fly sitt land. Det är en berättelse om klass som går över alla landsgränser, om heder och vänskap, om människans grymhet och fördomar och, hur klyschigt det än kan låta, om att hitta hem.

Vad kommer hända i Afghanistan?

Människor hämtar dricksvatten från ett tankfartyg i Kabul den 1 oktober 2021. Inbördeskriget i Afghanistan är en av världens längsta och blodigaste konflikter. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti är situationen lugnare men framtiden oviss.

Vad får kvinnor inte göra i Afghanistan?

Det är en djupt oroväckande utveckling. Kvinnorna i Afghanistan har nu inte bara gått miste om möjligheten till utbildning och arbete. De lever också med en ökad risk för könsbaserat våld och allvarliga inskränkningar i deras rätt till mötesfrihet, rörelsefrihet och yttrandefrihet, inklusive deras val av kläder.

Share this post