Trendig

Vad kommer gummi ifran?

Vad kommer gummi ifrån?

Naturgummi framställs från mjölksaft som skördas från gummiträdet. Gummiträdet förekommer vilt växande i Amazonas regnskogar men planterade bestånd finns längs tropikerna över hela världen. Gummits elastiska egenskaper gör att det kan användas som stöt- och vibrationsdämpande material i olika typer av maskiner.

Vad är en kautschuk?

Kautschuk, gummiträdet, är ursprungligen ett vilt växande träd från Brasiliens regnskogar. Kautschuk är ett indianskt ord från Amazonområdet, som lär betyda ”det gråtande trädet”. Förr användes kautschuk oftast som radergummi, och i svenska språket blev också ordet synonymt med just ”radergummi”.

Hur man tillverkar gummi?

Gummi framställs idag både av saven från gummiträd (naturgummi -som för övrigt luktar ganska illa) eller i en industriell process (syntetiskt). För att få fram de egenskaper som önskas tillsätts olika ämnen till gummit; kimrök, oljor mm. För att få ett stabilt, formbart och beständigt material vulkaniseras gummit.

Hur ser ett gummiträd ut?

Gummiträden har slank stam, gles krona och spräcklig bark. De kan bli över 40 meter höga, men eftersom de från sex års ålder skattas på sin värdefulla latex når de cirka 25 meter.

Hur tillverkas gummisulor?

Hur gör man syntetiskt gummi?

Syntetgummi framställs genom polymerisation av monomerer, vanligtvis styren och butadien, som polymeriseras för att åstadkomma styrenbutadiengummi (SBR) och även polybutadiengummi (BR). Senare utveckling har lett till att nya monomerer tillkommit som t. ex. eten och propylen som används vid tillverkning av EPDM.

Vilka grundämnen består gummi av?

Både naturgummi och syntetgummi består mest av ämnena grundämnena kol och väte.

Var odlar man gummi?

Gummiträdet härstammar från Amazonas regnskogar men odlas i stora plantager i Sydöstasien för utvinning av mjölksaften som är råvara för naturgummi. Denna tappas från de växande träden genom ett snitt i barken. Virket används till en del i snickerier och golv, vanligen under namnet hevea.

Var växer kautschuk?

Vilket land producerar mest gummi?

De tre största producentländerna är Thailand, Indonesien och Malaysia som tillsammans svarade för 72 procent av all produktion av naturgummi.

Hur ser gummiträd ut?

Share this post