Rekommendationer

Vad gor forkopplingsmotstand?

Vad gör förkopplingsmotstånd?

Tändspolar med motstånd (ballastresistor/förkopplingsmotstånd) har högre effekt än vanliga tändspolar för att underlätta starten av motorn, inte minst då det är kallt ute. Då man kör runt startmotorn kopplas strömmen förbi motståndet via tändningslåset och man får full effekt till tändstiften.

Hur koppla förkopplingsmotstånd?

På startmotorn finns två uttag, 50 och 16. 50 kommer från tändningslåset och manövrerar solenoiden. 16 ska kopplas till tändspolens primärspolen, alltså mellan förkopplingsmotståndet och tändspolen.

Varför blir tändspolen varm?

En tändspole av bägartyp, alltså den traditionella runda typen, innehåller olja som både kyler och isolerar. Under drift blir en tändspole inte mer än ljummen, undantaget om man står länge med tändningen på och avstängd motor. Då kan tändspolen bli så varm att den exploderar.

Hur många volt till tändspolen?

En tändspole drivs av ström från ett batteri eller en matarspole – vanligtvis 6 eller 12 volt. Den spänning som en tändspole levererar ligger på 10000-20000 volt till tändstiftet.

Hur får tändspolen ström?

Det låter som den har ett förkopplingsmotstånd/motståndskabel, men det behöver den inte ha, en del jänkare och andra ”lite” äldre fordon har en kabel ifrån startmotorn till tändspolen som ger ström till tändspolen när startmotorn arbetar, för att ge tändspolen lite mera ”uumpf”.

Hur länge håller en tändspole?

varierar oerhört mycket. Vissa har fått byta spolar flera gånger under 10.000 mil och de som var i E46:an fungerade klanderfritt även efter +40.000 mil när bilen skrotades pga. vildsvinskollision. Gör en felkodsavläsning så ser du på felkoderna vilken/vilka cylindrar som har haft misständningar.

Hur mycket ström ska en tändspole ha?

En typisk tändspole kan dra 20 till 10 watt respektive 60 till 40 watt för de olika systemen, första siffran gäller med tändningen på den andra vid 6000 rpm. Detta gör att strömförbrukningen borde hamna någonstans kring 4-8 ampere, men det bästa är att mäta eller kolla upp data för den aktuella spolen.

Får ingen gnista?

Jorda spolen på ”brytarsidan” när du tar bort jorden så skall gnistan komma. Får du ingen gnista så byt tändstift och tändkabel. Efter några försök så kan man mistänka att tändspolen är trasig.

Share this post