Populära

Vad betyder Seminom?

Vad betyder Seminom?

Seminom är en elakartad tumör i en testikel. Behandlingen innebär oftast kirurgiskt avlägsnande av testikeln, så kallad orkidektomi.

Varför får man inflammation i pungen?

En inflammation i testiklarna beror nästan alltid på att en inflammation i bitestiklarna har spridit sig. Inflammation i bitestiklarna beror oftast på att bakterier, till exempel klamydia har spridits från urinröret via sädesledaren till testikel eller bitestikel.

Hur fungerar en testiklar?

De är lite avlånga till formen och bildar spermier och hormonet testosteron. Testosteronet behövs för att bilda spermier. Att testiklarna hänger utanför kroppen gör att de kan reglera temperaturen. Pungen kan dra ihop sig och trycka testiklarna mot kroppen om det är kallt eller hänga ut sig om det är varmt.

Varför får man ont i testiklarna?

Det orsakas vanligen av bakterier och behandlas med antibiotika. Vid testikelvridning eller torsion kan du få plötslig och kraftig smärta i testiklarna. Andra tecken kan vara illamående, kräkningar samt att pungen blir röd. Det beror på att sädessträngen vrider sig och orsakar ett stopp i blodcirkulationen.

Hur länge kan man ha inflammation i pungen?

Smärta och svullnad kan dröja kvar i några veckor. Suspensoar kan hjälpa om pungen känns tung och öm. Bitestikelinflammation hos barn går oftast över av sig själv utan behandling.

Är det normalt att ha ont i pungen ibland?

En orsak till att det gör ont i pungen är att testiklarna har vridit sig. Det är ovanligt men gör oftast mycket ont. Testikelvridning är vanligast i puberteten, men både yngre barn och vuxna kan få det. Bland yngre barn är det vanligast att det upptäcks vid födseln eller veckorna efter.

Varför gör mina pungkulor ont?

Du kan få ont om du har fått ett slag mot testiklarna, eller om de har stött i något eller om de har kommit i kläm. Det är oftast ofarligt och går över av sig själv. Det krävs mycket kraft för att testikeln ska skadas. Kontakta en vårdcentral om du är orolig.

När kan man få testikel cancer?

Testikelcancer är ovanligt. De flesta blir av med sjukdomen efter behandling, även om sjukdomen har hunnit sprida sig. De flesta personer som får sjukdomen är mellan 28 och 43 år.

https://www.youtube.com/watch?v=EcvfE9q7Xbg

Share this post