Blogga

Nar ska man plantera Rosenskara?

När ska man plantera Rosenskära?

Rosenskära går att direktså på friland när jorden har värmts upp – i maj på de flesta platser. Om du har möjlighet är det en god idé att förså rosenskära inomhus och plantera ut den så fort risken för frost är över. På så vis kan den hinna blomma redan i maj.

Hur plantera Rosenskära?

I mars är det lagom att börja så rosenskära för drivning inomhus. Börja med att fylla krukor eller sålådor till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord och släta till ytan samt spraya den med vatten för att hjälpa fröerna att få fäste i jorden.

Vår plantera Rosenskära?

När du odlar rosenskära är det bra att tänka på att växten helst vill stå soligt, men fixar att växa i halvskugga med. Den växer fint i vanlig trädgårdsjord. Om du gödslar väldigt mycket är det risk att rosenskära bildar massor med blad, men inte så mycket knoppar och blommor.

Hur växer Rosenskära?

Rosenskära är en sommarblomma som odlas från frö. Den sås på våren och blommar på sommaren. På hösten vissnar växten ner och dör. Varje frö bildar en grenad växt, där olika sorter blir olika höga.

Är rosenskära en perenn?

Rosenskäran är ettårig och det är ingen vits att övervintra den. Undantaget är Chokladblomma Cosmos atrosanguineus som den också kallas. Den är perenn men tål inte vinterkylan i Sverige utan övervintras frostfritt. Spara några blommor i slutet av säsongen för att ta frö och så kommande säsong.

Är rosenskära Frostkänslig?

Rosenskäran blommar från juni till september. Rosenskäran trivs bäst i sol och den tål även solgass. Den är vädertålig och kan därför placeras i måttlig blåst och regn. På våren är rosenskäran frostkänslig, men klarar lite frost på hösten.

Hur djupt plantera rosenskära?

Men ingen panik. Det fina med rosenskära är att den går att plantera ner djupare i jorden vid omplanteringen. De nya krukorna är ca 7 x7 cm och jag sätter ner den lilla plantan ända ner i botten och fyller på med jord upp till kanten.

Kan man så rosenskära på hösten?

Visst kommer jag att göra fler sådder av sommarblommor både under vår och sommar för att komplettera både tidigt och sent. Men grunden ligger här i lådorna redan nu. Rosenskära är en mycket vacker sommarblomma som passar fint att så i en så kallad vintersådd.

Var trivs rosenskära?

Rosenskäran trivs bäst i sol och den tål även solgass. Den är vädertålig och kan därför placeras i måttlig blåst och regn. På våren är rosenskäran frostkänslig, men klarar lite frost på hösten. Plantor sätts i P-jord eller Blomjord, när de börjar blomma kan man ge dem extra näring med bevattningsvattnet.

Hur stor blir en rosenskära?

Rosenskäran passar i kruka och i blomsterrabatter. Rosenskäran blir 40–120 cm hög, beroende på sort. Det finns även sorter med brokiga blommor och dubbla blommor. Rosenskäran blommar från juni till september.

Kan man övervintra rosenskära?

De går att övervintra utomhus i kruka. Kräver minimalt med skydd. Räcker med att ställa in dem under tak och i frostsäker kruka på hösten. Vi har även gjort en Vitrosa kasse men där har vi blandat i fjädergräs som är en fin kontrast till sommarljuset och rosenskäran ’Sweet Dreams’.

Hur sköter man en rosenskära?

Share this post