Frågor

Var odlas gronkal?

Var odlas grönkål?

Grönkål är lätt att odla och plantorna är mycket dekorativa i trädgårdslandet. Kålen trivs i grönsakslandet på en solig eller halvskuggig plats och växer bäst i en näringsrik och fukthållande jord. Det är viktigt att jorden är kalkad med ett högre pH-värde över 7,0 för att undvika klumprotsjuka.

Vart kommer grönkål ifrån?

Grönkål i svenska butiker kommer ofta från Sverige eller norra Europa. Grönkål är, precis som de andra kålsläktingarna, en gröda som inte kräver mycket mark att odla och som är mycket klimatsmart. Svensk kål kan dessutom ha lägre klimatpåverkan än kål från andra länder.

Hur odlar jag grönkål?

Grönkål kan du så direkt på friland i början av sommaren när jorden är uppvärmd eller förodla inomhus för tidigare skörd. Plantera i lägen med sol eller halvskugga. En väldränerad och näringsrik jord är att föredra, men grönkål trivs i de flesta jordar.

Kan man odla grönkål i Sverige?

Om du bor i södra Sverige så kan du odla grönkål så tidigt som i april. Bor du högre upp i landet bör du avvakta åtminstone till i maj. Du kan så fröerna inomhus och plantera ut efter en månad men om du vill så kan du lika gärna så den direkt på den plats du har tänkt dig utomhus.

Hur lång tid tar det att odla grönkål?

Grönkål – så odlar du egen För dig som bor i södra Sverige, odlingszon 1-2 kan du så din grönkål direkt på den plats där den sedan ska växa och det kan du göra redan i april. Om du däremot bor i de övriga odlingszonerna så är det bra att avvakta till maj, juni, lite beroende på när du har tänkt att skörda din grönkål.

Vad heter grönkål på svenska?

grönkål

Huvudsakliga översättningar
Svenska Engelska
grönkål kale, kail, cole, borecole

Är Kale grönkål?

Vi förstår inte varför många svenskar insisterar på att kalla grönkål för ”kale”. Ja, det heter så på engelska men på svenska heter det grönkål.

Kan man odla grönkål i kruka?

Odla i kruka Grönkål ska planteras med ett avstånd på 40 till 50 centimeter mellan varje planta. Om du vill odla grönkål i kruka bör du därför tänka på hur stor din kruka är. Det bästa är att plantera en planta per kruka. Välj med fördel en stor kruka som har ett bra djup, i alla fall två decimeter.

Kan man odla grönkål inomhus?

Plantera fröer, förodla och skörda din grönkål För dig som börjar med att så fröerna inomhus kan du gott starta i maj eller en månad innan du har för avsikt att plantera ut plantorna. Fröerna ska sedan sättas cirka 1 cm djupt ner i jorden. Placera därefter sådden ljust och varmt under groningen, gärna strax över 20 °C.

Är grönkål flerårigt?

Som namnet antyder, har kålsorterna i varieteten ramosa ett spretigt växtsätt och en fullvuxen planta tar upp en yta på minst en kvadratmeter [3]. Den fleråriga kålen används ungefär som grönkål, från tidigt på våren och framåt, tills den blir söndertrasad av allehanda ohyra under högsommaren.

Vad kan man Fröså i juli?

JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc. Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien.

https://www.youtube.com/watch?v=hHXvUSzWsZE

Share this post