Rekommendationer

Varfor skall man efterstrava Parallellteknik vid Periapikal bildtagning?

Varför skall man eftersträva Parallellteknik vid Periapikal bildtagning?

Varför eftersträvar man parallellteknik vid (periapikal) intraoral bildtagning? *För att minska risken för inprojicering av störande anatomiska strukturer.

Vad innebär Ortoradiell?

Korrekt inställning i vertikalled, ger korrekt avbildad tand i längsled. Vad innebär begreppet ortoradiell? Bilden är tagen vinkelrät mot tankbågen, vilket ger friprojicerade approximalytor. Detta är grundläget för all bildtagning.

Vad innebär distorsion i röntgenbilden?

Beroende på avståndet från fokus kan två objekt avbildas med olika förstoringsgrad, ett objekt som befinner sig närmare fokus kommer att förstoras i högre grad än ett som befinner sig längre ifrån fokus. Detta ger upphov till distorsion i bilden.

Hur tar man Apikalbilder?

Vi har haft teori i hur man ska ta en bra röntgenbild, men lättare sagt än gjort. Det är mycket som man ska hålla reda på samtidigt. Man ska se till att få med tandens rötter och helst kronorna också på apikalbilderna. På bitewing-bilder ska man se marginal benkant på överkäke och underkäke.

Är det farligt med tandröntgen?

Komplikationer och följdsjukdomar. Dosen av strålningen vid en tandröntgen är mycket låg och brukar inte ge några biverkningar. Personalen går ut ur rummet när bilden tas trots att strålningsdosen är mycket låg. De skulle annars skulle utsättas för strålning många gånger varje dag.

Vad innebär Parallellteknik?

BILDTAGNINGSPRINCIP FÖR PARALLELLTEKNIK När vi tar intraorala röntgenbilder strävar vi efter att tändernas storlek och proportioner i bilden ska överensstämma så nära som möjligt med verkligheten. Detta kallas för isometrisk projektion, från grekiskans isometri’a, vilket betyder ”lika mått”.

Hur ofta ska man röntga tänderna?

Hur ofta det tas bilder beror på hur många tänder du har, vilken risk du löper att få tandsjukdomar och hur täta kontroller du behöver. Röntgenbilder tas alltid om du har problem med tänderna.

Share this post