Blogga

Vad betyder utbytbara lakemedel?

Vad betyder utbytbara läkemedel?

Utbytbara läkemedel är läkemedel som kan bytas mot varandra på apotek utan ett beslut av den som förskrivit läkemedlet.

Vilken myndighet bedömer om två läkemedel är utbytbara?

Apoteken måste erbjuda det likvärdiga läkemedel som har lägst pris. Läkemedelsverket beslutar om vilka läkemedel som är utbytbara med varandra.

Vad innebar omregleringen av apoteksmarknaden 2009?

I propositionen föreslås att apoteksmarknaden ska omregleras och att Apoteket AB:s ensamrätt att bedriva detaljhandel med vissa läkemedel och varor ska brytas.

Varför byter apoteken ibland ut läkemedel?

Läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel, varken du som patient eller samhället. Apoteken är skyldiga enligt lag att erbjuda dig att byta det förskrivna läkemedlet mot det billigaste likvärdiga läkemedel som finns tillgängligt.

Vad är det för skillnad mellan verksamt ämne och läkemedelsnamn?

Ett generiskt läkemedel innehåller samma verksamma ämne eller ämnen och i samma mängd som ett originalläkemedel, men det säljs under ett annat namn. Ofta har ett generiskt läkemedel ett lägre pris än originalläkemedlet. Ett generiskt läkemedel kan innehålla andra tillsatser än originalläkemedlet och se annorlunda ut.

Vilken eller vilka av dessa anledningar kan vara ett hinder för utbytbarhet mellan två läkemedel?

Hinder för utbytbarhet Ett exempel är om den aktiva substansen har ett snävt terapeutiskt intervall, till exempel läkemedel för behandling av epilepsi eller läkemedel för att förhindra avstötning, där en eventuell terapisvikt skulle få stora konsekvenser för patienten.

Varför privatiserades apotek?

Det övergripande målet var att öka tillgängligheten på läkemedel, förbättra servicen, skapa ett bättre tjänsteutbud och pressa priserna på både receptfria och receptbelagda läkemedel. Av de drygt 900 apotek som fanns i Sverige skulle nu 466 apotek bjudas ut till försäljning.

Vem privatiserade apoteket?

I december 2006 tillsatte Regeringen Reinfeldt, som hade en annan syn i frågan om apoteksmonopolet än Regeringen Persson, en utredning för att omreglera apoteksmarknaden så att andra än de statliga apoteken skulle kunna sälja läkemedel.

När får utbyte av läkemedel inte ske?

Förskrivaren bedömer om ett förordnat läkemedel inte får bytas ut av medicinska skäl 3. Förskrivaren bör även informera patienten om detta. Ett exempel på ett medicinskt skäl som kan medföra att förskrivaren behöver motsätta sig utbyte är allergi mot hjälpämnen/tillsatsämnen som kan förekomma i läkemedel.

Vad innebär att läkemedel har kemiskt namn?

Kemiskt namn bestäms av hur läkemedelsmolekylen är uppbyggd och ger en beskrivning av hur molekylen ser ut. Alvedon, Panodil, Paracetamol, Actavis och Pinex är exempel på läkemedelsnamn för läkemedel som innehåller ett verksamt ämne med det generiska namnet paracetamol vars kemiska namn är N-Acetyl-p-aminofenol.

Share this post