Populära

Vad ar Jostabar?

Vad är Jostabär?

’Josta’ är en korsning mellan krusbär och vinbär. Sorten ger spännande bär som är större än vinbär men mindre än krusbär. Även smaken är en kombinantion av de båda bären.

Varför heter krusbär krusbär?

Namnet krusbär kommer av att busken har krusiga blad och så bären som mognar fram i sommarsolen och som skördas på hösten. Färgen på krusbär kan variera; gul, grön och röd är vanlig. Förädlade sorter av krusbär finns ex utan taggiga grenar. Det finns också en korsning mellan krusbär och vinbär som heter krusvinbär.

Vilka krusbär är sötast?

Men många sorter är i stort sett taggfria. Färgen varierar i gult, grönt och rött med eller utan hårigt skal. Röda krusbär är vackra och söta. ’Hinnonmäki Röd’ är frisk och ger riklig skörd.

När ska man plocka in krusbär?

Det bästa är att skörda sina krusbär på sensommaren, alltså under juli till augusti.

Finns det Taggfria krusbär?

Rysk, nästan taggfri sort som får goda skördar av gulgröna, medelstora, söta bär. God motståndskraft mot mjöldagg.

Har Krusbärsbuskar taggar?

Krusbärsbusken har både lång- och kortskott. På långskotten sitter enkla eller två-, tredelade taggar som är utskott från barken. Precis ovanför taggarna sitter knoppar, som växer ut till kortskott under vegetationsperioden.

Vad gör man av Jostabär?

De läckra jostabären (kallas också för krusvinbär) är skördade. Bären är sötare än vinbär men syrligare än krusbär och blev snabbt en favorit som marmelad på frukostmackorna. I stora klasar under grenar och bladverk hänger de mörka jostabären.

När ska man beskära krusbär?

Bästa tiden för beskärning är på hösten när busken har tappat bladen. I nödfall går det att göra även i januari-februari, vårvintern, så länge knopparna inte har börjat svälla. Men viktigt att komma ihåg är att vinbär och krusbär ”vaknar” tidigt. Krusbär bildar sparsamt med nya skott och behöver inte glesas varje år.

Hur sköter man en Krusbärsbuske?

Trivs i lätta och väldränerade jordar. Förbättra jordar som är för leriga eller sandiga genom att blanda i barkmull, planteringsjord eller kompost. Försök håll jorden mullrik och fuktighetshållande. Krusbär kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg.

Share this post