Trendig

Vad ar parenterala lakemedel?

Vad är parenterala läkemedel?

I medicinska sammanhang talar man om parenteral tillförsel av läkemedel, vätska eller näring. Den egentliga betydelsen är att man tillför något utan att det får passera tarmen, i vidare bemärkelse hela mag-tarmkanalen. Parenteral tillförsel sker genom penetration av hud eller slemhinnor.

Vad innebär parenteral administrering?

Parenteral nutrition innebär att vätska och näring ges intravenöst. Med parenteral nutritionsbehandling avses alla former av nutritionsstöd till blodbanan exempelvis de lösningar där alla energigivande näringsämnen finns allt i ett, så kallade trekammarpåsar, men även glukosdropp, fettemulsioner och aminosyralösningar.

Vad är sant om peroral administration?

Peroral (latin: per, ”genom”, os (genitiv: oris), ”mun”) betyder intag av ämne via munnen. Ofta brukas benämningen per os (p.o., latin: singularis ackusativ) som har samma betydelse och användningsområde. I regel rör det sig om läkemedel, berusningsmedel (även illegala) eller gifter.

Vad heter det när man får en större mängd flytande läkemedel intravenöst?

Intramuskulära injektioner En intramuskulär injektion innebär att läkemedlet sprutas in i en muskel. Därifrån tas det verksamma ämnet upp i blodet. Sedan sprids det i kroppen till det ställe det ska verka. Kortison och många vacciner är exempel på läkemedel som du kan få intramuskulärt.

Vad innebär biologisk tillgänglighet?

Bioavailability (F): Biologisk tillgänglighet eller biotillgänglighet är den del av en administrerad dos som når systemcirkulationen i oförändrad form. De vanligaste orsakerna till låg biotillgänglighet är ofullständig absorption respektive s.k. första-passagemetabolism i tarmvägg och lever.

Vad är tuggtabletter?

Tuggtabletter. En del tabletter behöver innehålla en stor mängd av det verksamma ämnet, och blir därmed ganska stora. Därför görs de ibland som tuggtabletter. Andra läkemedel görs som tuggtabletter för att de ska verka snabbare.

Share this post