Blogga

Nar godsla blabarstry?

När gödsla blåbärstry?

Det går att plantera blåbärstry under hela odlingssäsongen, men hösten är bäst, då de hinner komma igång direkt när tjälen släpper och man stör inte den tidiga blomningen på våren. Gödsla bara sparsamt, och då tidigt på säsongen.

Hur sköter man blåbärstry?

Blåbärstry trivs i de flesta jordar men bäst är en väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Vattnas rikligt vid plantering och därefter regelbundet. Hellre rikligt mer sällan än små skvättar ofta. Odla i full sol till halvskugga så trivs busken bäst.

Kan man frysa amerikanska blåbär?

Amerikanska blåbär används till färskkonsumtion men de går utmärkt a frysa för a sedan användas på bakverk mm. De är sötare än svenska blåbär och färgar inte. Bären mognar i augusti och innehåller höga halter av antioxidanter.

Hur beskära blåbärstry?

Vissa sorter av blåbärstry blir väldigt stora, så tänk på avståndet redan vid planteringen. Gräv en grop, vattna, sätt ner plantan på samma djup som i krukan, putta tillbaka jorden och sedan är det klart. När jag planterar bärbuskar brukar jag klippa ner yviga plantor.

Hur använder man blåbärstry?

Blåbärstry kan även odlas som solitär prydnadsbuske eller oklippt häck. E-planta har godkänt den låga sorten Lonicera caerulea var. kamtschatica ANJA® främst för sina goda marktäckande egenskaper men bären är dessutom stora och goda. Blåbärstry förökas lättast med sommarsticklingar.

Vad gör man med blåbärstry?

Blåbärstry kan även odlas som solitär prydnadsbuske eller oklippt häck. E-planta har godkänt den låga sorten Lonicera caerulea var. kamtschatica ANJA® främst för sina goda marktäckande egenskaper men bären är dessutom stora och goda.

Hur föröka blåbärstry?

Blåbärstry förökas lättast med sommarsticklingar. Sticklingarna tas när årsskotten är utväxta. Planteringen görs med fördel på hösten eftersom de sätter igång att växa så tidigt då marken kan vara våt och tjälad. Underhållsbeskärningen är inte särskilt omfattande.

Share this post