Ny

Hur tatt ska man plantera blabarstry?

Hur tätt ska man plantera blåbärstry?

Gör så här. Om riklig mängd bär önskas ska helst två olika sorter planteras med ett plantavstånd på 0,5–2 meter, beroende på om häck eller fristående buskar önskas. Blåbärstry börjar växa tidigt på våren och därför är höstplantering att föredra, men även tidig vår fungerar.

Hur stora blir blåbärstry?

Några odlingsvärda sorter av blåbärstry: Det finns både högväxande sorter som blir upp till 2 meter höga, men även låga marktäckande sorter (50 cm). Välj sorter som blommar samtidigt – det kan vara enklast att hålla sig till enbart ryska eller enbart kanadensiska sorter.

Är blåbärstry giftig?

Bären går att använda precis som blåbär – ätas färska, frysas in, koka saft eller sylt. Förväxla inte blåbärstry med blåtry Lonicera caerulea, den rena arten – de bären är svagt giftiga och kan framkalla magknip och kräkning.

Hur tätt plantera blåbärstry?

Hur tätt kan man plantera bärbuskar?

Hur långt mellanrum mellan varje planta är beroende på vilken bärbuske du ska plantera. Vinbär och krusbär ska planteras med två meters mellanrum. Blåbär, hallon och björnbär vill ha ungefär 60 centimeters mellanrum. Jordgubbar kan planteras med 30 centimeters mellanrum.

Hur tätt sätter man Vinbärsbuskar?

Buskarna planteras på våren innan tillväxten börjar eller på hösten. I södra Sverige är det bäst att plantera på hösten. Sätt plantorna lite djupare än de stått tidigare och med ett avstånd på drygt 1,5 meter mellan buskarna.

Hur stor plats behöver en vinbärsbuske?

Avståndet mellan vinbärsbuskarna bör ligga på 1,5 meter. Det går att plantera den som en häck, om så är fallet bör du minska avståndet mellan plantorna till det halva. Vattna plantan rikligt och se till att den aldrig hinner torka ut mellan vattningarna. För att hålla kvar markens fuktighet kan du täcka över jorden.

Share this post