Allmänning

Varfor dor mina syrener?

Varför dör mina syrener?

Verticillum, vissnesjuka, kan drabba syrener så att bladen blir matta i färgen, vissnar och faller av. Buskarna blir svagare och till slut dör de. Ta genast bort angripna buskar och sätt nya friska i ny frisk jord! Syrenmal är en liten fjäril som lägger ägg på bladen.

Vilken syren blommar längst?

De flesta syrener blommar mellan maj och juni. Söker du en sort som blommar längre är japansk ligustersyren ett bra val. Sorten blommar med honungsdoftande gulvita blommor i stora, breda, yviga klasar under juni och juli.

Hur stammar man upp en syren?

Stamma upp växter – fem steg

  1. Blada av ”stammen” så att bara toppbladen återstår. Nyp framöver kontinuerligt bort skott och blad som bryter längs stammen.
  2. När stammen nått önskad höjd toppas plantan.
  3. Forma kronan genom att korta in de skott som kommer i toppen, så blir den buskig och fin.

Hur blir man av med rotskott syren?

Sköta syrener När syrenen etablerat sig klarar den sig nästan själv. Ta bara bort vissna eller skadade grenar så fort du ser dem. Bondsyrener skjuter också rotskott. Om du inte vill ha dem håller du bort genom att klippa av dem med sekatör eller med gräsklipparen.

När slår syren ut?

De flesta syrener blommar mellan maj och juni.

Hur tar man död på syrener?

En del syrener skickar upp rotskott hejvilt, andra aldrig. Jag kan bekräfta att det går alldeles utmärkt att använda Roundup för att bli av med alla syrenskott fast som sagts ovan, risken är att allt stryker med. Glyfosatet försvinner snabbt och tas inte upp av andra växter. Du kan även gräva.

När ska jag klippa syrenen?

Syren blommar på fjolårsskotten, vilket betyder att de blomknoppar som bildas på sensommaren och hösten blommar året därpå. Du vill antagligen inte klippa bort dessa knoppar för då uteblir nästa års blomning. Därför är det bäst att beskära så snart syrenen blommat över helt, ofta kring midsommar.

Share this post