Blogga

Hur stor styrka har talibanerna?

Hur stor styrka har talibanerna?

Sommaren 2021 inledde talibanerna en stor offensiv i Afghanistan efter tillbakadragandet av de amerikanska trupper från landet, vilket snabbt gav dem kontroll över nästan hälften av Afghanistans 421 distrikt den 23 juli 2021. I mitten av augusti 2021 kontrollerade talibanerna alla de större städer i Afghanistan.

Vad innebär Talibanstyre?

Under talibanstyret på 90-talet blev kvinnor ofta torterade med piskrapp eller avrättade genom offentlig stening. Under talibanernas styre uppmuntrades också barnäktenskap och den stora majoriteten av alla äktenskap var tvångsäktenskap.

Vilka länder finansierar talibanerna?

Den regering som talibanerna avsatte finansierades till 75 procent av internationellt bistånd, enligt Vanda Felbab-Brown. USA och NATO, med partnerskapsländer, betalade ungefär, motsvarande 35 miljarder kronor per år för att finansiera militären.

Var får talibanerna sina pengar ifrån?

Talibanerna finansierar sin verksamhet genom opium, som har blivit en källa till stöd. Till exempel i Helmandprovinsen, som talibanerna till stor del kontrollerar, produceras cirka 70 procent av allt opium som produceras i Afghanistan. Alla vinster som kommer från opiumet hamnar i talibanernas och al‑Qaidas fickor.

Vad är talibanernas mål?

Talibanrörelsen är en sunnimuslimsk rörelse och dess värderingar bygger på en strikt tolkning av sharialagarna. Målet för rörelsen är att ha kontrollen över Afghanistan. De mänskliga rättigheterna i Afghanistan riskerar att försvagas om talibanerna lyckas ta makten över landet.

Vad står det på talibanernas flagga?

Emblemet i mitten är Afghanistans statsvapen som visar en moské med en öppning, mihrab, mot Mecka. Flaggan antogs den 4 januari 2004 och har proportionerna 2:3. Den nya flaggan var en mindre modifikation av den som antogs av landets övergångsregering 2002 efter talibanregimens fall.

Hur finansierar talibanerna kriget?

Afghanistan är världens största producent av opium och heroin vilket inneburit stora inkomster för olika väpnade grupperingar, som talibanerna, och gjort att de kunnat driva kriget. Men den senaste tiden har billigare produktion av den semisyntetiska drogen metamfetamin ökat starkt.

Vad tjänar talibanerna pengar på?

Talibanerna själva har sagt att de under 2020 haft en ekonomi på 1,6 miljarder dollar. Opiumodling, herointillverkning och andra droger har länge hjälpt till att hålla talibanerna flytande. FN sade nyligen att de tjänar många miljoner dollar på opium årligen.

Vem sponsrar talibaner?

Men eftersom talibanerna vägrade att tillmötesgå detta krav vände sig USA till världssamfundet (bl. a. NATO) för stöd att störta talibanregimen och samtidigt gripa bin Ladin och andra ledare för al Qaida. Invasionen av Afghanistan startade 7 oktober 2001 efter att USA åberopat rätten till självförsvar.

Varför går Sovjet in i Afghanistan?

Inbördeskriget ledde till att Sovjetunionen invaderade grannlandet Afghanistan för att säkerställa att den kommunistiska regeringen inte föll. Men den afghanska motståndsrörelsen, känd som Mujaheddin, fick omfattande internationellt stöd – främst från USA.

Share this post