Blogga

Kan man fa endometrios senare i livet?

Kan man få endometrios senare i livet?

Endometrios kan uppstå i alla åldrar men de flesta får besvär redan i ung ålder. Det vanligaste symptomet på endometrios är svår mensvärk. Smärtorna börjar oftast före menstruationen och blir kraftigare under mensens första dagar.

Hur ställer man diagnos myom?

Undersökningar och utredningar. Du får berätta hur du mår och vilka symtom du har. Sedan gör läkaren en gynekologisk undersökning och ett vaginalt ultraljud för att se om du har myom, hur stora de är och var de sitter. Det vaginala ultraljudet gör läkaren med en ultraljudsstav som hen för in i slidan.

När ska man operera myom?

Myom är ofarliga muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Om de växer snabbt eller blir stora kan du få olika besvär och ont i underlivet. Operationen görs under ryggbedövning eller narkos och muskelknutorna opereras bort via slidan.

Hur vet man om man har myom?

Ibland kan det kännas som en tyngd i underlivet och kvinnan kan få ont vid samlag. Andra symtom på stora myom är förstoppning, ont i ryggen och att kvinnan ofta är kissnödig. Myom kan också göra det svårare att bli gravid, och i sällsynta fall orsaka missfall.

När kan man få endometrios?

Många studier visar att de flesta med endometrios utvecklar symtom redan under tonåren, inom något eller några år efter första mens. Tyvärr dröjer det i genomsnitt ungefär 8 år innan kvinnor med endometrios får sin diagnos fastställd efter det att de själva börjat inse att deras smärtor inte är normala.

Kan man utveckla endometrios?

Studier har visat att endometrios till viss del är ärftligt. Det innebär att sannolikheten är större att få endometrios om du har en genetisk släkting som har sjukdomen. Det finns flera orsaker till sjukdomen och de varierar från person till person.

Måste man ta bort myom?

Ibland kan det även ge en ökad känsla av trängningar om myomet/myo- men gör livmodern mycket förstorad. Hos en del orsakar myomen ökad mängd menstruationer. Det är mycket sällan aktuellt att ta bort myom om du är klar med ditt barnafödande. Istället tar man då bort hela livmodern.

Hur farligt är myom?

Myom i sig är inte farligt, men symtomen kan göra livet besvärligt. Riklig mens och långvariga blödningar räknas till de vanligaste symtomen. Att ha mycket mens behöver inte vara orsakat av myom, men känner du oro är det bra att kontakta en gynekolog.

Hur får man endometrios?

Orsaker till endometrios Sannolikt är det ett samspel mellan olika faktorer där genetik, immunologi och miljö spelar in. En vanligt förekommande teori är att mensblod innehållande celler eller delar av livmoderslemhinna har flödat bakåt genom äggstockarna och in i buken istället för ut ur kroppen.

Share this post