Trendig

Varfor ska man injicera insulin pa olika stallen?

Varför ska man injicera insulin på olika ställen?

​Injektionsställena, eller kanylställena om man har en insulinpump, har stor betydelse för upptaget av insul​in och dess effekt. Om man alltid injicerar insulin på samma ställe eller alltid har kanylen på samma ställe blir fettvävnaden hård och tjock. Insulinet tas upp ojämnt och dåligt på sådana ställen.

I vilket hudlager ges insulin?

Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt. Du ska byta nål vid varje injektionstillfälle. Ta inte längre nål än nödvändigt vid injektion. Många använder numera insulinpump för att ge sig själva insulin.

Hur kasseras tomma insulinpennor?

Insulinpennor kan kasseras som brännbart avfall. Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan. Dosförpackade läkemedel? Överblivna, dosförpackade läkemedel ska läggas direkt i läkemedelsavfallslådan utan att bryta dospåsarna.

Hur ska insulin injiceras?

Hur ska insulin injiceras? Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Vad är intramuskulär injektion i sätesregionen?

Intramuskulär injektion i sätesregionen, ventroglutealt. Injektionsstället är i det V som bildas mellan pekfinger och långfinger. Denna så kallade ”Z-track technique” kommer vid insticket av kanylen att skapa en avbruten stickkanal som förebygger läckage av läkemedel från muskelvävnad upp till subkutan vävnad.

Vilken insulinpenna passar bäst för dig?

Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Share this post