Rekommendationer

Vad kallas den oversta stenen i Valvbagen?

Vad kallas den översta stenen i Valvbågen?

Slutsten eller nyckelsten utgör mittstenen i en valvbåge eller ett ribbvalv som låser de andra delarna på plats.

Vem uppfann valvet?

Kryssvalvet utvecklades främst av romarna och består i princip av två varandra korsande tunnvalv. Det blev de mest använda valvtyperna i medeltidens västerländska arkitektur, där romarnas rundbågiga valvform präglade den romanska epoken och avlöstes av den gotiska uppfinningen, det spetsbågiga valvet.

Hur fungerar ett valv?

Valvet bygger på principen att lasten på bron huvudsakligen tas upp i form av tryckkrafter utefter valvet. Bron vilar på ett valv eller flera valv, som är sammansatta av lösa delar, oftast natursten som är kallmurad. Romarna byggde många broar och akvedukter på det sättet.

Hur man gör ett valv?

Gör valvet

  1. Gör en passare av spik och snöre. Ta måttet på valvet och räkna ut den tänkta cirkelns mitt.
  2. Lägg spånskivorna ovanpå varandra och kant i kant. Såga därefter med en sticksåg genom bägge skivorna samtidigt för att få identiska former.
  3. Kontrollera att de tillsågade styckena passar exakt till reglarna.

När uppfanns Valvbron?

Trä- broarna kunde i princip se ut hur som helst, men den vanligaste formen hade en farbana av så kallat ”bulor”, grovt tillyxade plank. De stenvalvsbroar som uppfördes under senare delen av 1800-talet och in på 1900-talet lades i regel i bruksmur, dvs man band samman stenarna med mur- bruk.

Hur ser Valvbroar ut?

Romarna kom på att bygga valvbroar av sten. När man lägger eller murar kilformade ste- nar i ett valv, drar man nytta av kilformen. När bron belastas kommer stenarna bara att pressas ännu hårdare mot varandra. Tyngden från bron pressar valvets nedre del ut åt sidorna, så där mås- te man bygga riktigt tjockt och starkt.

Hur byggdes stenbroar?

Kilformade stenar eller klippblock placeras så att de bildar självbärande valv. Hålrummen inuti bron fylls sedan med sten och grus som får ge stadga åt konstruktionen. En och annan kanske undrar hur brobyggarna fick dit stenblocken utan att sidorna rasade samman.

Hur håller en Valvbro?

Valven var i regel rundbågiga (halv cirkel) men även stickbågiga valv förekom. Valvet är en självbärande konstruktion som tål hårda påfrestningar. Ju högre tryck på valvhjässan, desto hårdare håller valvet samman.

Share this post