Allmänning

Kan inte rora foten i sidled?

Kan inte röra foten i sidled?

Du kan skada fotleden om du till exempel trampar snett eller faller. Det kallas stukning om bara ledbanden runt fotleden skadas, men du kan också bryta fotleden. Oavsett om du har stukat eller brutit fotleden kan det göra ont och bli svullet. Det kan vara svårt att stödja på foten.

Kan man gå om man har en spricka i foten?

Du får vanligtvis inte några problem efter ett benbrott i främre delen av foten eller tårna. Men det kan ta några veckor innan foten känns helt bra och du kan röra dig som vanligt igen. I bakre delen av foten kan läkningen ta längre tid. Du kan stå och gå som vanligt när du har brutit tån.

Vad är Syndesmosskada?

Syndesmosen blir skada i samband med utåtrotation av fotleden i relation till underbenet. I samband med en syndesmosskada sker oftast en fraktur på nedre delen av vadbenet samtidigt. Frakturen kan i vissa fall även förekomma längre upp i vadbenet.

Hur vet man om fotleden är bruten?

Om man har en stukad fot gör det ont men man kan röra på den och stödja på den till skillnad från när man har brutit foten. Vid en stukad fot är det vävnaderna som ligger runt leden som är skadade. Får man dessutom en blödning när man stukar foten uppstår en svullnad.

Hur länge har man ont när man stukat foten?

Hur snabbt läker skadan? De första dygnen efter en stukning ökar svullnaden och det kan bli mer smärta. Efter några veckor brukar det blivit betydligt bättre. Den sista resten som gör dig helt ”spelklar” är något längre, beroende på skadans omfång.

Hur länge ska man linda foten?

Linda en elastisk linda hårt runt fotleden, börja framme vid tårna och sluta 5–7 cm ovan fotknölarna. Tryckförbandet ska förhindra svullnad. Försök ha tryckförbandet på hela dygnet de första dagarna. Om det börjar sticka i tårna, lossa på förbandet en stund och dra sen åt igen.

Hur vet man att man har fått en spricka?

Symtom. Det gör ont när du har brutit skenbenet eller vadbenet. Du kan oftast inte stödja på benet, som kan vara svullet och eventuellt se lite böjt ut. Ibland kan benet vara i rätt läge trots att det är brutet.

Är det farligt att gå på en stukad fot?

– Om du har mycket ont, fotleden är kraftigt svullen eller om det inte går att stödja på foten på grund av smärta bör du kontakta vården samma dag. – Om du efter ett par dagar fortfarande har ont när du går eller om svullnaden inte går ner bör du kontakta din vårdcentral.

Kan ledband gå av?

En ledbandsskada på utsidan av fotleden kan uppstå när fotens normala rörelseomfång forceras, till exempel om du trampar snett eller faller. Majoriteten av ledbandsskador i fotleden läker utan kirurgi. En liten andel utvecklar kronisk instabilitet trots rehabilitering. Ökad risk finns vid generell överrörlighet.

Vad är det för skillnad på stukning och vrickning?

Stukning av fotleden ger oftast upphov till blödningar i skadeområdet med ofta kraftiga svullnader och lokal ömhet i fotleden. Vrickning av fotleden orsakas av att fotledens rörelseomfång har överskridits, vilket direkt påverkar fotledens stabiliserande ledband.

Kan man träna med svullen fot?

Hur länge behöver du träna? Du är färdigtränad när du tränat minst 2–3 veckor och kan utföra övningarna lika bra på båda benen. Ibland kan det ta ändå upp till 10 veckor efter en kraftigare skada. Så fort svullnaden lagt sig kan foten tejpas och smärtan får avgöra när du kan ta upp din idrott.

Hur länge kan man ha en svullen fot?

Share this post