Rekommendationer

Vad ar Flegmonos appendicit?

Vad är Flegmonös appendicit?

En flegmonös appendicit innebär att appendix lumen är fylld av pus och att varet också infiltrerar in i appendixvävnaden. En sådan appendix är stel och erigerad, vilket man kan pröva genom att försöka hänga den över ett finger eller över ett instrument. Gangrenös kallas den appendicit där slemhinnan gått i nekros.

Hur behandlas appendicit?

Blindtarmsinflammation behandlas oftast genom att blindtarmsbihanget opereras bort. Du opereras oftast några timmar efter att läkaren har konstaterat att du har blindtarmsinflammation. De flesta som opereras har haft symtom i mindre än två dygn. Brusten blindtarm behöver behandlas snabbt.

Hur diagnostiseras appendicit?

Diagnostik och undersökning Lätt feber, aptitlöshet, enstaka kräkning samt stegring av inflammationsmarkörer ses också. Diagnosen är framförallt klinisk men kan understödjas av bildgivande diagnostik eller diagnostisk laparoskopi.

Vilka blodprover tas vid appendicit?

Appendicit ger nästan alltid en inflammatorisk respons med feber, leukocytos, förhöjd andel neutrofila granulocyter och CRP-stegring. Leukocytos ses inom någon timma från symtomdebut medan CRP-stegring kommer med flera timmars fördröjning. Vid gangrän och perforation ses kraftigare inflammatorisk respons.

Vad är Gangränös?

Studier visar att det sannolikt finns två olika typer av blindtarmsinflammation med olika prognoser, en mild som självläker (flegmonös appendicit) och en svår som leder till att vävnaden dör, blindtarmen spricker och vätska läcker ut i bukhålan(gangränös appendicit).

Hur kan man testa om man har blindtarmsinflammation?

Där genomför läkaren en undersökning genom att känna på magen för att se var det gör ont, och även genom att föra upp ett finger i ändtarmen för att se om patienten känner någon smärta i närheten av blindtarmen.

När ska man söka vård för blindtarmen?

Om blindtarmen blir inflammerad får du ont i magen som oftast känns i magens nedre högra del. Det lilla bihang som blir inflammerat sitter på första delen av tjocktarmen. Om du har symtom som kan bero på blindtarmsinflammation ska du söka vård.

Vad är Körtelbuk?

Körtelmage innebär att barnets lymfkörtlar i magen svullnar upp och gör ont. Ofta gör det ont långt ned i magen, på höger sida. Det är vanligt att barnet har haft en förkylning innan. Symtomen liknar dem vid blindtarmsinflammation, men är ofarliga och går över av sig själv utan behandling.

Vad betyder peritoneal retning?

Muskelförsvar kan tyda på peritoneal retning vilket är ett allvarligt symtom. Patienter som står på NSAID eller kortison har mindre muskelförsvar då inflammationen dämpas av medicinen. Muskelförsvar kan också saknas hos äldre på grund av mindre muskelmassa.

Vilken Differentialdiagnos måste uteslutas vid misstänkt appendicit?

Bilddiagnostik kan sällan utesluta appendicit hos yngre patienter, men kan vara indicerat för att utesluta differentialdiagnoser, särskilt hos äldre där divertikulit är en vanlig differentialdiagnos.

Hur länge kan man gå med brusten blindtarm?

Ibland kan blindtarmen brista på grund av inflammationen och då behöver du vård snabbt – brusten blindtarm kan leda till bukhinneinflammation. Barn under 7 år och personer över 70 år drabbas oftare än andra. Om blindtarmen har brustit kan smärtan komma och gå eller till och med försvinna i några minuter eller timmar.

Varför Smärtvandring appendicit?

Vid misstänkt appendicit med mer än 3 dygns symtomduration och tecken till inflammatorisk respons och peritonism bör perforation eller abscess misstänkas. Smärtvandring stöder diagnosen. Avtagande symtom kan tyda på spontanläkning. Appendicit är vanligast i 10-25 års ålder.

Share this post