Trendig

Vad ar Portvaktstagg?

Vad är Portvaktstagg?

Komplikationer: Förträngning av tarmöppningen, förstoring av huden och slemhinnan kring tarmöppningen vilket, i anslutning till en ytlig spricka, kan övergå till en polypliknande knuta av bindväv (s.k. portvaktstagg). Denna förändring behöver ofta opereras.

Hur man använder diltiazem salva?

Applicera ca 2 – 2,5 cm salva på fingret vilket motsvarar ca 0,75 g salva (15 mg diltiazemhydroklorid). Rektalsalvan appliceras i den nedre delen av analkanalen (cirka 1 cm innanför analöppningen) och runt analöppningen morgon och kväll. Vanlig behandlingstid är 6-8 veckor. En tub räcker i ca 14 dagar.

Vad är kärlvidgande?

Nitrater är kärlvidgande läkemedel (vasodilatorer), som får blodkärlen att vidgas eller slappna av och därigenom minskar motståndet för hjärtat. De sänker blodtrycket och gör att blodet flyter lättare i kroppen, vilket förbättrar dina symtom.

Varför får man kramp i ändtarmen?

Möjliga orsaker Smärta i ändtarmen kan till exempel bero på eksem, svampinfektioner eller hemorrojder. Hemorrojder uppstår när analkuddar i ändtarmen lossar från sitt fäste, fylls med blod och svullnar. Symptomen varierar från klåda och sveda till små knutor som kan blöda och göra ont.

Varför får man sprickor i ändtarmen?

En spricka i ändtarmsöppningen orsakas oftast av en förstoppning. Läs mer om förstoppning hos vuxna här och om förstoppning hos barn här. Sprickan kan också bero på något av följande: Bristning i samband med vaginal förlossning.

Varför och hur bulkmedel ska tas?

Inolaxol är ett gluten- och sockerfritt volymökande medel (bulkmedel) som normaliserar tarmfunktionen vid såväl hård som lös avföring. Inolaxol innehåller växtfibrer som sväller i vätska och ökar tarminnehållets volym. Härigenom stimuleras tarmens rörelser på samma sätt som av fiberrik kost.

Hur snabbt läker analfissur?

Behandling av analfissur Analfissuren brukar inte behöva behandlas av vården, utan läker av sig själv på ett par veckor upp till en månad. Du kan använda en milt bedövande salva för att lindra smärtan under tiden. När man har ett sår vid analöppningen är god hygien däremot viktigare än vanligt.

Hur visar sig kärlkramp?

Smärta i bröstet är ett vanligt symtom vid kärlkramp, men behöver inte vara det enda symtomet. Kvinnor kan också uppleva illamående, andfåddhet och smärta i buken i stället för tryckkänsla i bröstkorgen.

Share this post