Allmänning

Vad ar Multistix?

Vad är Multistix?

Teststickor används för riktad screening av urin avseende glukos, ketoner, leukocyter, nitrit, protein, erytrocyter och pH (1, 2). Teststickorna, Multistix, kan avläsas visuellt eller i instrumentet Clinitek Status®+, vilket ger en semikvantitativ bedömning av de ingående parametrarna.

Hur mycket leukocyter ska man ha?

– vårdgivare ska kontaktas vid låga värden, under 117 för kvinnor, 134 för män. – diskutera med din vårdgivare vid nästa besök vid höga värden, över 153 för kvinnor, 170 för män vid flera tillfällen. Mått på storlek och volym av röda blodkroppar, ingår i analyspaket.

Vad betyder färgerna på Urinstickan?

Urinstickan visar inte på förhöjd halt av erytrocyter Det finns inte något blod i urinen om det inte blir något utslag på urinstickan. Om urinen ändå är rödfärgad kan det bero på att du ätit något som orsakar röd färg, till exempel rödbetor. Vissa läkemedel kan också ge rödfärgad urin.

Varför Urinsamling?

Vid sjukdom i binjurarna, till exempel tumörer, ökas ofta katekolaminbildningen. Det leder till att halterna av katekolamin ökar. Ibland ökar halterna av så kallat VMA, som bildas när katekolaminer bryts ner. För att undersöka halterna av katekolaminer och/eller VMA krävs urinsamling under ett helt dygn.

Vilka droger visas på urinprov?

Urintest: Multidrogtest sticka 12 st olika preparat;

  • Cannabis (THC/Hasch) 50 ng/ml –
  • Opiater (OPI) 2000 ng/ml –
  • Amfetamin (AMP) 1000 ng/ml –
  • Kokain (COC) 300 ng/ml –
  • Metadon (MTD) 300 ng/ml –
  • Metamfetamin (MET) 1000 ng/ml-
  • Tradolan (TRA) 100 ng/ml –
  • Buprenorfin/Subutex (BUP) 10 ng/ml –

Vad är högt u albumin?

Högt värde av albumin Höga värden av albumin är ett tecken på uttorkning eller vätskebrist. Detta resultat förekommer oftast efter sjukdomar eller besvär där kroppen gör sig av med mycket vätska, exempelvis diarré och kräkningar. Albuminbalansen återställs vid rehydrering.

Vad är ett högt värde leukocyter?

Vad innebär ett högt antal vita blodkroppar? Ett högt antal vita blodkroppar i blodet kan bero på många olika förhållanden eller sjukdomar. Några orsaker kan vara vid infektioner påverkade av bakterier eller vissa virus, kroniska inflammatoriska processer och allergiska reaktioner.

Vad är lågt värde av leukocyter?

Lågt värde av leukocyter Ett lågt värde betyder att det inte finns särskilt många vita blodkroppar i kroppen. Det kan bero på flera orsaker. Eftersom B-leukocyterna i kroppen bildas i benmärgen kan ett lågt värde bero på någon form av rubbning där.

Varför kan färgen på urinen variera?

Urinens färg varierar mellan ljusgul till brunare gul vilket beror på vätskeintag. Lågt vätskeintag ger koncentrerad urin och mörkare färg.

Kan man köpa Urinsticka på apoteket?

Apoteket Självtest Urinvägsinfektion är ett enkelt hemmatest som upptäcker tydliga tecken på urinvägsinfektion. Testet görs snabbt och enkelt hemma. Testsvaret avläses efter ca 2 minuter. Testet ger utslag för leukocyter, nitrit och protein i urinen.

Varför samla urin 24 timmar?

Töm blåsan genom att kissa i toaletten vid visst klockslag (t ex klockan 7.10). Anteckna tidpunkten. Denna urin sparas inte men efter detta sparas all urin under 24 timmar i dunken. Urinen bör förvaras kallt under uppsamlingsperioden.

Vad är Paragangliom?

BAKGRUND. Feokromocytom (FEO) är en ovanlig, men viktig orsak till sekundär hypertoni. Feokromocytom är en tumör som utgår från den kromafina cellinjen som bildar binjuremärgen. Motsvarande tumör utgående från sympatiska ganglier kallas paragangliom.

Hur kan man ta ett urinprov?

Provet kan tas enbart för att påvisa en urinvägsinfektion, men ofta vill man ta den tillsammans med andra undersökningar (till exempel blodprov och avföringsprov) som led i en utredningsprocess. På det sättet är ett urinprov en billig, enkel och skonsam undersökning som kan ge viktig information.

Kan du få urinprov som del av en hälsokontroll?

Du kan få lämna urinprov som del av en undersökning eller en hälsokontroll. Ofta används ett prov som kallas urinsticka eller testremsa. Det tas till exempel för att kontrollera att det inte finns någon skada eller sjukdom i urinvägarna. Provet kan ibland visa om det finns tecken till diabetes.

Hur gör man hantering av urinprovet?

Hantering av urinprov. När urinprovet är taget ska det förvaras kylt för att förhindra tillväxt av bakterier och skyndsamt sändas för odling till det mikrobiologiska laboratoriet. Använd kylväska vid längre transporter.

När bör urinprovtagning göras?

Urinprovet bör tas på morgonen då urinen har stått i blåsan över natten. Anteckna blåstiden, det vill säga den tid urinen har stått i blåsan, på remissen. Kvarliggande kateter, via urinrör eller suprapubiskt Provtagning kan göras på två olika sätt enligt Läkemedelsverkets rekommendation :

Share this post