Allmänning

Vad ar Symfyser?

Vad är Symfyser?

Symfys (grek. symfysis; sammanväxning, förening), är en anatomisk term, ursprungligen namn på alla föreningar mellan skelettets ben, men numera benämning endast på det slags benförening som är uppbyggd av brosk. mer allmänt kallas de synkondros (av kondros, brosk).

Vad gör blygdbenet?

Höftbenen är uppbyggda av tre ben som kallas tarmben, sittben och blygdben. Tarmbenet skyddar tarmarna. Framtill förenas de båda höftbenen med hjälp av en fog som kallas blygdbensfogen. Den kallas även symfysen.

Vad heter Blygdbensfogen på latin?

Blygdbensfog (latin: symphysis pubica) är, i människans skelett, en led mellan höger och vänster blygdben (os pubis). Blygdbensfogen sitter i bäckenet (pelvis) under urinblåsan och ovanför könsorganet.

Vad är pubis?

Bäckengördeln består av höftbenet (ilium), sittbenent (ischium) och blygdbenet (pubis). Både höftbenet och sittbenet är fastvuxet vid korsbenet och framförliggande bröstkotor. Blygdbenet är delvis sammanvuxet med sittbenet. De bakre extremiteterna är fästade vid bäckengördeln.

Vad sitter blygdbenet?

Blygdbenet (os pubis) är en skelettdel som utgör den främre delen av bäckenet.

Var får man ont av foglossning?

För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Du kan få ett eller flera av följande besvär: Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen. Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida.

Var ligger bäckenbenet?

Bäckenet byggs upp av korsbenet och två höftben. Höftbenen är i sin tur uppbyggda av tre ben som kallas tarmben, sittben och blygdben. Tarmbenet har en stor vinge som skyddar tarmarna. Området mellan vingarna kallas stora bäckenet, medan den nedre delen av bäckenet som ligger framför korsbenet kallas lilla bäckenet.

Vad är en Bindvävsfog?

”Bindvävsfog” kan jämföras med textil (tjocka tyger). Fontanellen hos barn består av bindväv istället för skallben, underlättar vid förlossning, som senare växer ihop då barnet växer. Består av kollagena trådar, parallellt arrangerade. Rörligheten är mycket liten.

Share this post