Frågor

Vad innebar Baskerprov?

Vad innebär Baskerprov?

Utbildningskontrollen, även känd som baskerprovet, är ett omtalat moment bland rekryterna. Det är deras första eldprov som både är fruktat och efterlängtat. Det är chefen för pansarbataljonen som står bakom kontrollen där rekryterna testas i både praktiska och teoretiska soldatkunskaper ute i fält.

Hur långt är ett Baskerprov?

Baskerprovet är 24 timmar med fysiska strapatser och ett mål.

Vad händer om man inte klarar Baskerprovet?

De som visat prov på den framåtanda som efterfrågas vid regementet samt klarat dygnets alla prövningar belönas med godkänt på provet och äran att få bära baskern. Övriga som inte klarat godkänt kommer få möjligheten att gå om provet och då erövra sin basker. Men för samtliga väntar nu en välbehövlig återhämtning.

Har hemvärnet basker?

Märket bärs av hemvärnet på brun basker, av utlandsstyrkan på mörkblå basker samt av personal inom armén som inte har annan förbandstillhörighet på mörkblå basker. Märket användes av UNEF under 8 år, fram till SweBn 1960. Då ersattes det av det ”vanliga” FN baskermärket.

Hur lång är en marsch?

Under längre marscher kunde arméer spridas ut över stora områden, för att kunna leva och inte få det alltför obekvämt. När man närmade sig fienden minskades marschområdet. En vanlig dagsmarsch om 21 km kunde tillryggaläggas på 6–9 timmar av infanteri. Kavalleri behövde något mindre tid.

Hur har man en basker?

En basker tas ALLTID på från pannan & bakåt! Baskerns läderkant ska sitta rakt vågrätt över pannan med läderbandet ca 2 cm ovanför ögonbrynen. Var noga med att läderbandets öppning hamnar precis rakt bak på huvudet. Gör en dubbelknut på knytremmen baktill.

Hur svårt är lumpen?

Det viktigaste för rekryterna är att träna för att kunna vara uthålliga. Du kommer behöva gå runt med en massa utrustning, som väger en del. Det brukar röra sig om 24-30 kg.

Share this post