Trendig

Var finns knubbsalar?

Var finns knubbsälar?

Knubbsälen är betydligt mindre än gråsälen. Hanen kan bli 170 cm lång och väga upp till 105 kg medan honan blir som mest 165 cm lång och väger upp till 90 kg. Knubbsälen finns framför allt på den svenska västkusten men också i några kolonier i Östersjön.

Är knubbsälar däggdjur?

De äter främst fisk och blir mellan 25-50 år gamla. Kutarna föds mellan februari och juni. Alla tre arterna tillhör familjen öronlösa sälar (Phocidae), även kallade egentliga sälar. Sälar till hör däggdjuren och är väl anpassade för ett liv i vatten.

Vad är Knubbsälens fiender?

Knubbsälen och människan Människan jagade knubbsälen redan under forntiden – dels för köttet, dels för pälsen och tran. Först på 1970-talet infördes skyddsåtgärder för djuret. Beståndet i Nordsjön har nu återhämtat sig till en stam på cirka 7 000 knubbsälar. Hur känsligt beståndet är ser man efter 1988.

Vad för djur äter sälar?

Döda sälar som flutit iland drar till sig trutar, och på västkusten kan döda valar på havsbotten locka till sig hajar. Asätarna spelar en viktig roll i det marina ekosystemet och dessa djur använder sina välutvecklade luktsinnen till att spåra upp doften av det som är dött.

Vart kan man se sälar i Sverige?

Sälar lever längs hela svenska kusten. Gråsäl finns främst på ostkusten i mellersta Sverige, med centrum i Stockholms skärgård och Åland. Knubbsälar finns främst i Bohuslän, skärgården utanför Göteborg, norra Halland, västra Skåne och Kalmarssund. Vikare återfinns till större delen i Bottenviken.

Vart kan man se sälar i Stockholm?

Koloni med sälar I yttersta skärgården är gråsälarnas värld. En koloni finns någon kilometer nordväst om ön Angödrommen norr om Möja, där de har små skär och grynnor att vila och solbada på. Under vår och försommar ligger gråsälarna ofta på skären och grymtar och sjunger.

Var är sälarna på vintern?

Minst och nordligast är vikaresälen som har sin huvudsakliga utbredning i Bottenviken och Kvarken. Vikaren är beroende av havsis på vintern, eftersom kuten föds i februari-mars och behöver tillbringa första tiden i en is- eller snögrotta som den vuxna sälen gräver ut.

Var lever sälarna?

Hur smakar säl?

Det har en alldeles egen smak. En del tycker det smakar fisk – kanske det, eftersom sälen lever på fisk? Prova själv och se vad du tycker. Nu när sälen ökar i antal är det dags att börja lära sig tillaga säl igen.

Share this post